Με τίτλο «Ευάγγελος Βενιζέλος: Ο Έλληνας που έβαλε το χέρι του στη φωτιά, αλλά ακόμη αισθάνεται το κάψιμο», ο Τζιμ Άρμιτατζ της εφημερίδας «The Independent» παρουσιάζει αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην οποία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώνει ότι η Ελλάδα έχει διαβεί τα δύο τρίτα της κρίσης, αλλά έχει μπροστά της ένα τεράστιο βουνό ακόμη να ανεβεί.
«Η προσωπική μου (πολιτική) ζωή τα τελευταία τρία χρόνια ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι πολιτικός στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης… Αλλά απέναντι σε μία θλιβερή κατάσταση η απάντηση είναι πάντα ιστορικού, όχι προσωπικού, χαρακτήρα. Εμείς οι πολιτικοί είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχθούμε ορισμένα ιστορικά καθήκοντα, να διαδραματίσουμε τον ιστορικό μας ρόλο», λέει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στην ερώτηση σχετικά με το πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η σημερινή κρίση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απαντά: «Η επίσημη απάντηση είναι ότι έχουμε μπροστά μας ακόμη το εν τρίτον της κρίσης. Έχουμε (αφήσει) πίσω μας τα δύο τρίτα».
Και η ανεπίσημη απάντηση;
«Η πραγματική απάντηση είναι ότι χρειαζόμαστε εποικοδομητική συνεργασία με τους θεσμικούς μας εταίρους… για να αναζωογονήσουμε, να ανατάξουμε την πραγματική οικονομία. Χρειαζόμαστε περισσότερο ΑΕΠ», προσθέτει.
Έπειτα από τη λήψη επώδυνων δημοσιονομικών μέτρων και με την ανεργία στο 60%, «αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι βοήθεια για την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, όχι άλλες δημοσιονομικές περικοπές. Και επίσης χρειαζόμαστε νέο κύμα απευθείας ξένων επενδύσεων την Ελλάδα, για να δοθεί νέα ώθηση», τονίζει.
Όπως όλοι οι έλληνες πολιτικοί, ο κ. Βενιζέλος ανησυχεί για την άνοδο της Χρυσής Αυγής και την αποδίδει στην οικονομική κρίση. Συμφωνεί όμως ως έναν βαθμό με τους σχολιαστές που την αποδίδουν στην αποτυχία των μετριοπαθών, παραδοσιακών μεγάλων πολιτικών κομμάτων να προσελκύσουν τους περιθωριοποιημένους νέους. Και κάνει λόγο για «εθνική ευθύνη, κοινωνική ευθύνη. Πρέπει να μιλήσουμε για την ευθύνη της κοινωνίας των πολιτών, την ευθύνη της δικαιοσύνης, την ευθύνη του ιδιωτικού μας τομέα, την ευθύνη της περιφερειακής διοίκησης. Πρόκειται για πολλών ειδών ευθύνη», λέει.