Η μετατόπιση των φορολογικών βαρών από τα πιο φτωχά στρώματα στα πιο ευκατάστατα θα είναι μια από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, λέει σήμερα στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης.

Αναφερόμενος στις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων υπογραμμίζει ότι κανείς δεν περισσεύει και υποστηρίζει ότι το Μνημόνιο αύξησε αντί να μειώσει το δημόσιο χρέος της χώρας. Επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εγκαταλείψει μονόπλευρα τις μνημονιακές δεσμεύσεις, θα επαναδιαπραγματευτεί με τους εταίρους μία βιώσιμη δανειακή σύμβαση, με ασφαλιστικές δικλίδες τη ρήτρα ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης.

Υποστηρίζει ότι «τώρα πια καθόλου» δεν επηρεάζουν αρνητικά το κόμμα οι φωνές περί εξόδου από το ευρώ, διότι το συνέδριο με μεγάλη πλειοψηφία επέλεξε μια σαφή στρατηγική για την Ευρώπη και την έξοδο από την κρίση. Για τον Αλέξη Τσίπρα λέει ότι είναι μεγάλο κεφάλαιο, αδιαμφισβήτητος ηγέτης, και το διακύβευμα γι’ αυτόν και το κόμμα είναι πλέον να εμπνεύσουν το λαό για τις μεγάλες αλλαγές.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει ένα αναλυτικό οικονομικό κυβερνητικό προγραμματικό σχέδιο. Ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις σας στην οικονομία; Πώς θα τονωθεί η ζήτηση και δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία;

– Υπάρχουν τέσσερις συστοιχίες μέτρων που θα τονώσουν τη ζήτηση και τις επενδύσεις, διατηρώντας τη δημοσιονομική ισορροπία. Η πρώτη αφορά την αναδιανομή των φορολογικών βαρών από τα φτωχότερα στα πιο ευκατάστατα στρώματα, με την εισαγωγή της προοδευτικότητας στο σύνολο της φορολογικής πολιτικής. Η δεύτερη αφορά την αναδιάταξη των δημοσίων δαπανών υπέρ αυτών με υψηλή κοινωνική προτεραιότητα, όπως είναι η αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Η τρίτη είναι η ριζική αναδιάρθρωση των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις τράπεζες, την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με δόκιμα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Η τέταρτη είναι η αναδιάταξη των επιμέρους δημόσιων δαπανών υπέρ της κατανάλωσης εγχώριων αγαθών και υπηρεσιών και υπέρ της αποδέσμευσης επενδυτικών πόρων.

Επαναπροσλήψεις-μισθοί

* Είναι εφικτή οικονομικά η επαναπρόσληψη όλων των απολυθέντων από το Δημόσιο και η αποκατάσταση των μισθών στα προ του Μνημονίου επίπεδα; Πού θα βρεθούν τα χρήματα;

– Οι απολύσεις στο Δημόσιο δεν γίνονται για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά εκπορεύονται από τις εμμονές της τρόικας και της κυβέρνησης για πλήρη εκποίηση και ιδιωτικοποιήσεις σε δημόσια αγαθά, περιουσία και υποδομές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αξιακά είναι υπέρ του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων αγαθών, θα κάνει όλες τις αλλαγές για την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και των δημόσιων επιχειρήσεων. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Στα περί μισθών, νομίζω ότι είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την επιστροφή μόνο του κατώτατου μισθού και της κατώτατης σύνταξης στα επίπεδα του 2009.

* Το κόμμα σας μιλά για διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και για πάγωμα των τόκων, απ’ όπου θα προκύψει προς αξιοποίηση το ποσό των 25 δισ. ευρώ. Θα γίνει αυτό μονομερώς ή στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης με την τρόικα;

– Το Μνημόνιο υποτίθεται ότι έγινε για να εξυπηρετήσει τη δανειακή σύμβαση. Ομως οδήγησε στην αύξηση και όχι στη μείωση του δημόσιου χρέους. Ετσι, αναπόφευκτα, η δανειακή σύμβαση άλλαξε με το PSI, με τη μεταφορά του συνολικού χρέους των 300 δισ. για μετά το 2020 και με την απομείωση των τόκων μέχρι το 2020. Τώρα το ΔΝΤ μιλάει για νέο «κούρεμα» 80 δισ. Η δανειακή σύμβαση τελειώνει τον Μάιο του 2014 (για το ΔΝΤ το 2016), εν μέσω πλήρους αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει σταθερά δύο πράγματα. Μονόπλευρα θα εγκαταλείψει τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις μνημονιακές πολιτικές, άρα και την ίδια την τρόικα. Θα επαναδιαπραγματευτεί με τους εταίρους μία βιώσιμη δανειακή σύμβαση, με ασφαλιστικές δικλίδες τη ρήτρα ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης.

* Τι θα συμβεί εάν η πρόταση απορριφθεί από την ηγεσία της Ε.Ε.; Έχετε εναλλακτικό σχέδιο;

– Θα στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η δημοσιονομική ισορροπία δεν απαιτεί δανειακούς πόρους. Η αναχρηματοδότηση του χρέους θα παραμείνει το μόνο υπό διαπραγμάτευση θέμα. Η ενεργοποίηση επιπρόσθετων, κοινωνικών κυρίως, πόρων από ευρωπαϊκές πηγές αποτελεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

* Μπορεί να αλλάξει η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική των Μνημονίων χωρίς αλλαγή της γενικότερης ευρωπαϊκής πολιτικής;

– Η πολιτική των Μνημονίων πρέπει να αλλάξει με οποιοδήποτε κόστος. Αυτό θα σταματήσει τον κατήφορο. Η έξοδος από την κρίση όμως έχει ισχυρή ευρωπαϊκή διάσταση και αφορά τον πυρήνα της ασκούμενης πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις Βρυξέλλες. Η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αμοιβαιοποίηση του δημόσιου χρέους, κοινή διαχείριση του τραπεζικού προβλήματος και αναπτυξιακή ατζέντα.

Η μεγάλη πλειοψηφία

* Ποια πολιτική συμμαχία για τη διακυβέρνηση της χώρας προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Με ποιους θα κυβερνήσετε και σε ποια προγραμματική βάση;

– Οι πολιτικές εξελίξεις συγκλίνουν αντικειμενικά στην ιδέα μιας μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας που θα απαλλάξει την οικονομία από τις μνημονιακές πολιτικές και θα ανοίξει το δρόμο για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων βρίσκεται στο σημείο όπου, ενώ εργάζεται σταθερά για τη μεγάλη πολιτική ενότητα της Αριστεράς και των αντιμνημονιακών δυνάμεων, μπορεί να βρεθεί και αυτοδύναμος στην κυβέρνηση.

* Θεωρείτε ότι έχετε απαντήσει επαρκώς στις αμφιβολίες της κοινής γνώμης αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει;

– Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει ήδη από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Τότε οι επιφυλάξεις μπορεί να ήταν σε κάποιο βαθμό δικαιολογημένες για ένα κόμμα που βρέθηκε να έχει αλματώδη άνοδο. Στο χρόνο που μεσολάβησε ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ενιαίο κόμμα, απέκτησε διεθνή ταυτότητα και πολύ σαφέστερο και δυνατό προγραμματικό λόγο.

* Υπάρχουν διαφορετικές φωνές στο εσωτερικό σας, και μάλιστα ισχυρές, για ρήξη με την Ε.Ε. και έξοδο από το ευρώ. Πόσο επηρεάζουν την πολιτική δυναμική του κόμματος;

– Τώρα πια, καθόλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενιαίο κόμμα και με μεγάλη πλειοψηφία έχει επιλέξει μία σαφή στρατηγική για την Ευρώπη, για την έξοδο από την κρίση, για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και για τις πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες. Η πολυφωνία ήταν ανέκαθεν πλεονέκτημά μας, όχι μειονέκτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα διαφορετικών ρευμάτων και ιδεών, που συντεταγμένα θα λαμβάνει τις αποφάσεις του. Το μοντέλο του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφώς υπέρτερο των μονολιθικών κομμάτων, που παραδοσιακά ευδοκιμούσαν στην Αριστερά, ή των μονολιθικών αρχηγικών κομμάτων, που παραμένουν κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.

* Βοηθάει ή πλήττει το ηγετικό προφίλ του κ. Τσίπρα η προσπάθειά του να ισορροπεί μεταξύ της μιας και της άλλης άποψης στο εσωτερικό του κόμματός σας;

– Ο Αλέξης είναι μεγάλο κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρέλαβε ένα κόμμα του 4% εν μέσω διαδοχικών διασπάσεων και το μεταμόρφωσε σε μία μεγάλη πολιτική δύναμη, έτοιμη να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας. Η πρόσφατη εκλογή του, με σαρωτικά ποσοστά, από το συνέδριο επικύρωσε την αδιαμφισβήτητη ηγεσία του. Το διακύβευμα πλέον και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον Τσίπρα είναι η ικανότητά τους να εμπνεύσουν την κινητοποίηση των πολιτών, για να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.