Μνημόνια κατανόησης στους τομείς της γεωργίας και της διπλωματικής εκπαίδευσης υπέγραψαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και υφυπουργός εξωτερικών του Κουβέιτ Khaled Sulaiman Al-Jarallah.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται την Τρίτη στο Κουβέιτ για μια σειρά πολιτικών επαφών, προκειμένου να προωθήσει τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις.
Νωρίτερα σήμερα βρέθηκε τόσο με τον πρωθυπουργό του Κουβέιτ Jaber Mubarak Al-Hamad Al-Sabah και τον ομόλογό του από το Κουβέιτ Sheikh Sabah Khaled Al Hamad Al Sabah.
#Kuwait: FM @NikosDendias & DFM Khaled Sulaiman Al-Jarallah sign ???????????????? MoU on #agriculture & @GreeceMFA –@MOFAKuwait MoU on diplomatic training/ Υπογραφή μνημονίων κατανόησης ???????????????? σε τομείς γεωργίας & διπλωματικής εκπαίδευσης από ΥΠΕΞ Ν. Δένδια & ΥΦΥΠΕΞ Khaled Sulaiman Al-Jarallah pic.twitter.com/58etkuqt1O
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) 19 Νοεμβρίου 2019
Τις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες του Sir Bani Yas Forum, στην πρώτη τριμερή συνάντηση συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-ΗΑΕ και να πραγματοποιήσει επαφές με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας.
«Ιδιαίτερα εποικοδομητικές οι επαφές»
Ιδιαίτερα εποικοδομητικές για την προώθηση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδος – Κουβέιτ χαρακτηρίζουν τις επαφές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κουβέιτ διπλωματικές πηγές.
Το ταξίδι του κ. Δένδια εντάσσεται στον στόχο της Ελλάδας να ενισχύσει τις επαφές με τον αραβικό κόσμο, να διευρύνει τη συνεργασία της και να ενεργήσει ως γέφυρα μεταξύ αραβικού κόσμου και Ευρώπης, όπως σημείωναν.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων η πλευρά του Κουβέιτ ανέπτυξε τη δική της οπτική για σειρά περιφερειακών θεμάτων, όπως οι εξελίξεις στην περιοχή του Κόλπου, Υεμένη, Ιράν, Συρία, Ιράκ, Λιβύη, ενώ αντίστοιχα ο Νίκος Δένδιας ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας εστιάζοντας και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει το ρόλο ενός αξιόπιστου πυλώνα σταθερότητας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις συνεργασίες που έχει πραγματοποιήσει η χώρα μας προάγοντας ενεργά την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Αναφέρθηκε στις προοπτικές για το Κυπριακό, εκφράζοντας εκτίμηση για τη στάση του Κουβέιτ υπέρ του διεθνούς δικαίου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ολοένα κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα και τις αποσταθεροποιητικές της συνέπειες στην περιοχή.
Υπήρξε επίσης αναλυτική συζήτηση για διμερή ζητήματα και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, ιδιαιτέρα στην αύξηση των εξαγωγών, καθώς και στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας.
Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση και στην επιστροφή της οικονομίας σε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αναλύοντας τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται για την επιχειρηματικότητα εν γένει, αλλά και για επενδύσεις σε τομείς όπως οι υποδομές, ο τουρισμός, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ο αγροτικός τομέας, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Η επίσκεψη είχε και μια πολιτιστική πτυχή, καθώς συζητήθηκε η συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών στην περιοχή Φαϊλάκα όπου είχε περάσει ο Μέγας Αλέξανδρος.
Εκφράστηκε ικανοποίηση για την αμοιβαία υποστήριξη υποψηφιοτήτων στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΟΗΕ και ιδιαίτερα ως προς την υποψηφιότητα της Ελλάδος για θέση μη μόνιμου μέλους κατά την περίοδο 2025-2026.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με σημαντικούς επιχειρηματίες, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει στην κατοικία του Έλληνα πρέσβη Κωνσταντίνου Πιπερίγκου με μέλη της ελληνικής κοινότητας του Κουβέιτ.