Στην ψήφο των αποδήμων και τον διακομματικό διάλογο για το νομοσχέδιο αναφέρθηκε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδη, σημειώνοντας πως «υπάρχει μία πρώτη συμφωνία, αυτή που είδε το φως της δημοσιότητας, που βάζει όμως όρους και προϋποθέσεις, που δυσαρεστούν τους Έλληνες του εξωτερικού».
«Όλοι μας θεωρούμε ότι είναι κορυφαίας σημασίας το ζήτημα αυτό, όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και συνολικά για την Ελλάδα, γιατί κρατά ανοιχτή τη γέφυρα επικοινωνίας ή επανασύνδεσης των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα, με τη μητρόπολη Ελλάδα» τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ. «Είναι ένα ισχυρό όπλο και για τη μητρόπολη αλλά και για τους αποδήμους να έχουν ενδιαφέροντα και επικοινωνία με τη χώρα μας», επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης, ενώ εξήγησε ότι η ένστασή του αφορά στον όρο για τη διετή παραμονή στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια. «Δεν εννοεί ο νόμος σε όσους έχουν 35 χρόνια στο εξωτερικό -μπορεί κάποιος να έχει εξήντα χρόνια στο εξωτερικό ή να έχει γεννηθεί στο εξωτερικό- αλλά τα τελευταία 35 χρόνια να αποδεικνύει, είτε συνεχόμενα είτε διακεκομμένα, ότι έχει μείνει στη χώρα μας […] Αυτό δυσαρεστεί πράγματι πάρα πολλούς Έλληνες, διότι είναι πράγματι ένα μέτρο το οποίο θα δημιουργήσει προβλήματα, διότι με ποια αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να αποδεικνύει κανείς ότι έμεινε τα τελευταία 35 χρόνια δύο χρόνια στη χώρα; […] Τον όρο αυτόν τον έχει θέσει το ΚΚΕ το οποίο κατά τα άλλα συμφωνεί στο να δοθεί το δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, αλλά πώς θα γίνεται αυτή η απόδειξη, με ποια στοιχεία;» διευκρίνισε.
Κληθείς να σχολιάσει τη νέα αναβολή της συνεδρίασης της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, καθώς οι κ.κ. Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος που έχουν εξαιρεθεί από τη σύνθεσή της αρνήθηκαν να αποχωρήσουν, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι βουλευτές της ΝΔ με το σκεπτικό ότι η σύνθεση δεν ήταν νόμιμη και η διαδικασία θα έπασχε από ακυρότητα, ο κ. Αναστασιάδης παρατήρησε: «Δημιουργούν ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας στην προανακριτική επιτροπή. Εδώ υπάρχει το εξής παράδοξο, η μειοψηφία προσπαθεί να επιβάλει τη δική της άποψη κόντρα στις αποφάσεις της πλειοψηφίας και απειλούν πως αν δε γίνει αυτό που αυτοί θέλουν, θα δημιουργήσουν προβλήματα στη διαδικασία. Δεν επιτρέπουν να εξεταστεί ο κ. Φρουζής. Είναι η τρίτη αναβολή η χθεσινή της εξέτασης του κ. Φρουζή και απειλούν ότι και την επόμενη φορά θα είναι εκεί και προαναγγέλλουν ουσιαστικά ένα αδιέξοδο στη λειτουργία της Επιτροπής. Η πλειοψηφία και ο πρόεδρος της Βουλής αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα με ψυχραιμία. Θα είχε τη δυνατότητα να καλέσει τη φρουρά να τους αποβάλει αλλά ελπίζουμε με ψυχραιμία και πειθώ ότι στο τέλος θα πεισθούν να αποχωρήσουν από την επιτροπή, να επικρατήσει σύνεση, να αντικατασταθούν τα μέλη αυτά και να συνεχίσει η επιτροπή τις εργασίες της, ώστε να ξεκαθαρίσει το θέμα ή όσο είναι δυνατόν ο κόσμος να καταλάβει τι έχει γίνει εκείνη την περίοδο».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε την ανάγκη «να είμαστε ψύχραιμοι, με ταχύτητα η κυβέρνηση να εφαρμόσει τον νόμο που έχει ψηφιστεί για το άσυλο, να αυξήσουμε -και γίνεται αυτό- την επιτήρηση στα σύνορα, κυρίως στα θαλάσσια, και βεβαίως να προχωρήσουν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, τα οποία κατασκευάζονται ήδη, έτσι ώστε η κατάσταση στο εσωτερικό και στις τοπικές κοινωνίες να γίνει πιο ανεκτική, πιο υποφερτή».
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών στην προοπτική να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε περιοχές στην ενδοχώρα, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως «με ευκολία κάποιοι κύκλοι αν υπάρχει κάποια αντίδραση χαρακτηρίζουν τους πολίτες ρατσιστές ή ακραίους ή ναζιστές, ή ακροδεξιούς, ενώ δεν είναι έτσι τα πράγματα».
Σχετικά με την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το κάλεσμα ομάδας πολιτών για κατανάλωση χοιρινού και αλκοόλ έξω από δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Αν αυτό γίνεται επίτηδες, είναι γελοίο και ανάξιο λόγου. Είναι γελοίο και ανάξιο λόγου, δεν αξίζει να το συζητάμε. Αλλά και η παρέμβαση που έγινε από τον κ. Γιαννούλη μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανοησία. Δίνουμε μία ένταση στο θέμα κι έναν τόνο που δεν χρειάζεται. Οι φίλοι μας οι μουσουλμάνοι που φιλοξενούμε εδώ, όταν περνάνε έξω από ένα σουβλατζίδικο και καταναλώνεται χοιρινό και αλκοόλ νιώθουν τότε ότι αυτό είναι μία κίνηση εναντίον τους; Είναι ανοησία κι ασχολούμαστε ενώ έχουμε σοβαρά θέματα να ασχοληθούμε».