Το κείμενο του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα αναμόρφωσε, με μεγάλη επιτυχία, τον προηγούμενο Ποινικού Κώδικα, διαπνεόμενο από την αρχή της επιείκειας, η οποία διέπει την ιδέα της Δικαιοσύνης, ανέφερε η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, και πρόσθεσε ότι το κείμενο του ισχύοντος ΠΚ θα έπρεπε να αφεθεί να δοκιμαστεί πρακτικά.
Αναφορικά με τις αλλαγές στον ΠΚ που φέρνει η σημερινή κυβέρνηση, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε ότι «το νέο πλαίσιο συνάδει πλήρως με το αφήγημα “νόμος και τάξη” που έχει ήδη εισάγει η κυβέρνηση, ρητορικά, νομικά και επικοινωνιακά. Το νομοσχέδιο θεσμοθετεί ένα εξαιρετικά αυστηρότερο πλαίσιο, σε σχέση π.χ. με τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, θεσπίζοντας ποινές ακόμα και για ταξίδια στο εξωτερικό υπόπτων για τρομοκρατία που παραπέμπει στην περίπτωση Περικλή, Ηριάννας».
Η κ. Αδαμοπούλου είπε ακόμη ότι το νομοσχέδιο «στέκεται εκδικητικά απέναντι στους πολυ-ισοβίτες, ενώ θέτει στο στόχαστρό του κοινωνικές δράσεις, όπως για παράδειγμα διαμαρτυρίες σε δημόσιες υπηρεσίες, Αρχές και ΔΕΚΟ, ορίζοντας ως ποινή φυλάκισης μέχρι τα 3 χρόνια». Είπε ακόμη ότι «το νομοσχέδιο καταπιάνεται με το μείζον θέμα των πλειστηριασμών, μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της αγοραίας διαχείρισης των κόκκινων δανείων, ποινικοποιεί, όχι απλώς τις εκφράσεις διαμαρτυρίας αλλά ακόμη και την παρουσία σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών, όπως τα συμβολαιογραφεία και δη απλώς με τη γνώμη του διεξάγοντα υπαλλήλου πλειστηριασμών» και πρόσθεσε: «Επιπλέον, καθιστά το νομοθετικό πλαίσιο για την απιστία των τραπεζιτών ευνοϊκότερο, για τους ίδιους και για την ολιγαρχία, αφήνοντας ουσιαστικά στο απυρόβλητο τους τραπεζίτες που κούρεψαν τα θαλασσοδάνεια της ελίτ, ζημίες που πλήρωσε ο ίδιος ο λαός, μέσω των απανωτών ανακεφαλαιοποιήσεων».
Θετικό στοιχείο χαρακτήρισε, όμως, την αυστηροποίηση των ποινών στους μεθυσμένους οδηγούς και την αυστηροποίηση του πλαισίου δωροδoκίας και δωροληψίας δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων πλέον των υφυπουργών και των αυτοδιοικητικών.