Έμφαση στην δημόσια δωρεάν παιδεία έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κατά τη συζήτηση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.
Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν θα ξεπεράσουν τις 2.500 οι εκπαιδευτικοί που θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή κινητικότητας, καθώς και ότι οι 13.165 μαθητές που επέλεξαν ειδικότητες επαγγελμάτων τη σχολική χρονιά 2012-2013, θα ολοκληρώσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
«Η Δημόσια δωρεάν παιδεία δεν είναι μια τυπική υποχρέωση της πολιτείας, προσανατολισμένη να εξυπηρετεί αυτούς που την παρέχουν. Είναι ένα ουσιαστικό αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη, που οφείλουμε να του παρέχουμε εκπληρώνοντας τις δικές του προσδοκίες, ανάγκες, απαιτήσεις και φιλοδοξίες, δίνοντας ισότιμα την ευκαιρία σε κάθε πολίτη να επιτυγχάνει την προσωπική του ευημερία συνεισφέροντας στον εθνικό πλούτο», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας.
Παράλληλα επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την ότι με τη στάση και τα επιχειρήματα της στην ουσία εξυπηρετεί την ιδιωτική εκπαίδευση.
«Εμείς δεν κυνηγάμε μάγισσες, δεν σπέρνουμε ψευδαισθήσεις, δεν παρκάρουμε τους μαθητές στο σχολείο και πολύ περισσότερο δεν κτίζουμε ένα σύστημα στηριζόμενο πάνω στις ανάγκες μια χούφτας συνδικαλιστών.
Εσείς αντίθετα απαξιώνετε με την τακτική σας την δημόσια παιδεία και ποινικοποιείται την ιδιωτική πρωτοβουλία όταν εμείς στα φανερά της αναγνωρίζουμε συμπληρωματικό ρόλο στα εκπαιδευτικά δρώμενα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος και πρόσθεσε:
«Εσείς όχι μόνον στην πραγματικότητα αλλά και στα κρυφά και υποδόρια εξυπηρετείτε την ιδιωτική εκπαίδευση, εφόσον υπηρετείτε και προασπίζεστε ένα στρεβλό εκπαιδευτικό σύστημα που παράγει ανέργους, που ικανοποιεί μικροκομματικά συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις. Αφού ξοφλήσατε την τυπική σας υποχρέωση τους στέλνετε στους ιδιώτες και εν τέλει στην ανεργία».
Αναφερόμενος στο θέμα της διαθεσιμότητας και κινητικότητας των εκπαιδευτικών, ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπερβαίνουν τους 2.500 καθώς όπως είπε, προηγήθηκε από το υπουργείο ένα άρτιο και ολοκληρωμένο σχέδιο αξιολόγησης δομών που στελεχώνονται από 170.000 εργαζόμενους.
«Σας το δηλώνω απερίφραστα, κανένας άλλος δεν περισσεύει», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ, σημειώνοντας ότι «η ανεργία στους αποφοίτους των σχολών αυτών ξεπερνά σήμερα το 28%, ενώ στους αποφοίτους της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν υπερβαίνει το 18%.
Ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι κανένα ΕΠΑΛ και καμία ΕΠΑΣ δεν κλείνει αλλά απλά καταργούνται 50 ειδικότητες καθηγητών που δίδασκαν 12 ειδικότητες επαγγελμάτων οι οποίες θα παρέχονται από τα Δημόσια ΙΕΚ, σε μεταλυκειακό επίπεδο, όπου δεν υπάρχουν ήδη.
«Πέραν αυτού πιστεύουμε, και έχουμε ήδη μεριμνήσει, η πλειοψηφία τους να απορροφηθεί είτε από το Υπουργείο Υγείας, είτε από τους Δήμους σε ολόκληρη τη χώρα», επεσήμανε.
Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι οι μαθητές τη σχολική χρονιά 2012-2013 που επέλεξαν Ειδικότητες Επαγγελμάτων, που από τον Σεπτέμβριο του 2013 δεν θα παρέχονται σε νέους μαθητές στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ, είναι 13.165 και αυτοί θα ολοκληρώσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους.
«Έχουμε μάλιστα αποδώσει επαγγελματικά δικαιώματα, που εκκρεμούσαν πέντε χρόνια, στις περισσότερες ειδικότητες επαγγελμάτων και σε αυτές που καταργούνται, ώστε να διασφαλίσουμε τα παιδιά που αποφοίτησαν και που θα αποφοιτήσουν εφέτος», πρόσθεσε.
«Προχωρούμε με στρατηγική, σχέδιο και βήματα γοργά και μετρημένα στη συνολική αναμόρφωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Με αναδιάταξη προσωπικού διαμέσου της κινητικότητας με μετατάξεις που θα προχωρήσουν και μάλιστα άμεσα, ώστε να επιλύσουμε το ζήτημα της κακής κατανομής που ταλανίζει επί χρόνια τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Παράλληλα, με την ψηφιοποίηση του συστήματος καθημερινής παρουσίας των εκπαιδευτικών στο σχολείο, θα καταρριφθεί ο μύθος των πολλών αδυνατούντων εκπαιδευτικών, που υποτιμά το λειτούργημα του εκπαιδευτικού και αδικεί το 99% των 150.000 εκπαιδευτικών μας», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας ενώ κατέληξε λέγοντας:
«Τις πολιτικές μας αποφάσεις τις υπαγορεύει το καθήκον για παροχή δημόσιας δωρεάν εθνικής παιδείας και ίσων ευκαιριών στη νέα γενιά των Ελλήνων. Τελεία και παύλα».