«Τιμούμε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος να μην απαντήσει υπουργός σε ερώτηση βουλευτή. Είναι για εμάς γόνιμη διαδικασία ζύμωσης που μπορεί να δημιουργηθούν ευρύτερες συναινέσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στη Βουλή, απαντώντας στην ερώτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.
Ως παράδειγμα μάλιστα καλής κοινοβουλευτικής συνεργασίας έφερε την άμεση, όπως είπε, αντίδραση της κυβέρνησης στις χρεώσεις των τραπεζών, καθώς είχαν προηγηθεί σχετικές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις. «Υπήρξε άμεση αντίδραση της κυβέρνησης. Έχουμε κάποια πρώτα μηνύματα από τις τράπεζες για μειώσεις χρεώσεων, κάποιες αυξήσεις είχαν ήδη δρομολογηθεί από την 1η Ιουλίου του 2019. Μπορούμε να διαμορφώσουμε μια διαφορετική κουλτούρα, χωρίς εντάσεις. Να ακούμε τις απόψεις των βουλευτών και να ενσωματώνουμε τις απόψεις βουλευτών» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει πως οι υπουργοί δείχνουν δεκτικότητα να ενσωματώνουν στα νομοσχέδια παρατηρήσεις. «Δεν έχουμε το αλάθητο και θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις διαδικασίες της Βουλής» τόνισε.
Είχε προηγηθεί η αναφορά του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τις χρεώσεις των τραπεζών, ο οποίος σημείωσε: «Τον Σεπτέμβριο του 2019 το Κίνημα Αλλαγής έθεσε σε εσάς το θέμα των υψηλών χρεώσεων των συστημικών τραπεζών. Χαίρομαι που σήμερα, και μετά τη συνάντησή σας, οι συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε άμεσες μειώσεις. Για εμάς στο Κίνημα Αλλαγής αυτός είναι ο τρόπος αντιπολίτευσης. Έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε τη χώρα μας και τους πολίτες μας. Έτσι θα πορευτούμε όλο το επόμενο χρονικό διάστημα».
Επανερχόμενος ο πρωθυπουργός, κατά τη δευτερολογία του, στο θέμα των απορριμμάτων είπε πως υπάρχει ήδη μεγάλη συμπυκνωμένη εμπειρία στο πώς να σχεδιάζουμε και να παρακολουθούμε τα έργα συμπράξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. «Η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα είναι εξαιρετικός τρόπος, όχι μόνο για κατασκευαστικά έργα αλλά και για υπηρεσίες» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο πρόβλημα της Αττικής, το οποίο και χαρακτήρισε μεγάλο, ο πρωθυπουργός είπε πως θα αντιμετωπιστεί πριν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. «Χρειάζεται αναπροσαρμογή του σχεδιασμού, όπου θα συμπεριλαμβάνεται μια μεγάλη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων που θα δώσει λύσεις και θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας» επισήμανε. Εξήγησε πως, επειδή υπάρχουν πάντα συγκρούσεις συμφερόντων, αυτό είναι ένα ζήτημα που απαιτεί βαρύ κεντρικό συντονισμό και γι’ αυτό θα το επιβλέπει η ίδια η Γραμματεία της κυβέρνησης.
«Δέσμευσή μας το πρόβλημα αυτό να λυθεί και να το μετατρέψουμε σε μια μεγάλη ευκαιρία» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.