Τρεις μέρες μετά την ορκωμοσία της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μίλησε στο περιοδικό Crash η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών θεωρεί «απολύτως απαραίτητη» τη δημιουργία κυβέρνησης αφού «το τελευταίο πράγμα το οποίο ήθελε η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι να μπει σε περιπέτειες». Με βάση τις δημοσκοπήσεις, θεωρεί μάλιστα ότι αν δεν κατόρθωναν να δημιουργήσουν κυβέρνηση τα δύο κόμματα «θα πηγαίναμε σε εκλογές, και πιθανότατα σε απανωτές εκλογές», κάτι που «θα ήταν η οριστική ταφόπετρα για την ελληνική οικονομία». Θεωρεί ότι «για να έχουμε σήμερα μια ελπίδα και μια προοπτική χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα».

-Πώς είδατε την υπουργοποίηση του Κυριάκου;
«Σωστή. Ξέρω ότι κάθεται σε μια ηλεκτρική καρέκλα επάνω, αλλά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις ικανότητές του και στην καθαρότητα του λόγου του. Ο Κυριάκος είναι καθαρός στο λόγο του, δεν είναι η κατηγορία του πολιτικού του “ναι μεν αλλά”. Ούτε είναι ο στρογγυλός πολιτικός που είναι μια μπάλα που ποτέ δεν λέει τίποτα. Είναι ένας άνθρωπος με απόψεις και νομίζω ότι είναι σκληρά δουλευταράς. Νομίζω ότι μπορεί να κάνει δουλειά».

-Η έξοδος της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση πιστεύετε ότι ήταν μια αναγκαστική επιλογή για τον κ. Κουβέλη; Προκλήθηκε από τον πρωθυπουργό σε βαθμό που δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο;
«Υπάρχει μια αμερικανική έκφραση που λέει ότι χρειάζονται δύο για το ταγκό. Νομίζω ότι και οι δύο έχουν ευθύνες σε αυτή την ιστορία και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Κουβέλης, και είναι κρίμα, διότι και για τη ΔΗΜΑΡ η εξέλιξη δεν ήταν θετική, αλλά και για εμάς δεν είναι θετική. Κοινωνικά τα τρία κόμματα είχαν μεγαλύτερη παρεμβατικότητα απ’ ότι μόνο τα δύο».

(…)

-Πάντως, αυτή η κίνηση θα μπορούσε, εννοώντας από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά να σημάνει ότι ανέστησε το ΠΑΣΟΚ.
«Ε, δεν είναι η πρώτη φορά».

(…)

-Θεωρείτε τις γερμανικές εκλογές ορόσημο για την πορεία της Ευρώπης;
«Δεν νομίζω ότι είναι οι γερμανικές εκλογές αυτές που θα είναι ορόσημο. Κατά τη γνώμη μου. Κατά τη γνώμη μου, ορόσημο θα είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές. Αν οι κοινωνίες της Ευρώπης λειτουργήσουν με τη λογική ότι βγάζουμε το άχτι μας για εθνικούς λόγους και στέλνουμε τον κάθε Καραγκιόζη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Καραγκιόζηδων και θα έχουμε ουσιαστικό πρόβλημα στη λειτουργία αυτής της Ευρώπης την οποία με κόπο χτίσαμε».

-Θεωρητικά βασικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Πώς ακτινογραφείτε την αξιωματική αντιπολίτευση. Πιστεύετε ότι ωριμάζει;
«Πρώτον, βλέπω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει εκλογές, το οποίο μεταφράζεται στο ότι δεν θέλει να κυβερνήσει, το οποίο πάλι μεταφράζεται στο ότι δεν θέλει να πάρει ευθύνες. Το δεύτερο είναι ότι πιστεύω ότι στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, τουλάχιστον οι έχοντες γνώσιν, αντιλαμβάνονται πάρα πολύ καλά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική. Είναι όμως υποχρεωμένοι να πουν τα άλλα, τα αντίθετα. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μεταβληθεί σε ενιαίο κόμμα θα είναι μια μακρά και πολύ επίπονη προσπάθεια. Οι δύο κυρίαρχες τάσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αυτή η οποία είναι κοντά στη λογική του Αλαβάνου και αυτή η οποία είναι κοντά στο ότι πρέπει να γίνουν ένα αστικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, απέχουν έτη φωτός η μία από την άλλη. Άρα μέχρι…».

-Βλέπετε τη μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ σε αυτό που αρκετοί ονομάζουν ένα νέο ευρωπαϊκό κόμμα;

«Όχι, όχι, δεν το βλέπω αυτό. Η Νέα Δημοκρατία όμως είναι μπροστά κι αυτή σε ένα δίλημμα. Η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα της χώρας. Εάν η ΝΔ, υπό το φόβο της ότι χάνει ψηφοφόρους, προς τη Χρυσή Αυγή ή προς τον Καμμένο, καταλήξει να είναι μια ιμιτασιόν ακροδεξιού κόμματος, θα είναι θανάσιμο πλήγμα για την παράταξη. Θανάσιμο! Είχα την ευκαιρία να τα πω αυτά πριν από τρία χρόνια, η κεντροδεξιά στην Ελλάδα έχει μια τεράστια κοινωνική βάση. Είναι όμως βασικά κεντροδεξιά, δεν είναι ακροδεξιά. (…)».