Όποιος δεν βρεθεί κοντά στην απόφαση για χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και στην άμεση ισχύ της, δεν θα επιβραβευθεί στην κάλπη από τους εντός και εκτός Ελλάδας Έλληνες, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Σκάι», ο κ. Βαραβιτσιώτης αναγνώρισε πως η αυτοπρόσωπη παρουσία βοηθάει στην εκλογική διαδικασία, ωστόσο, παρατήρησε πως τεχνικά δεν είναι πάντοτε εύκολο να επιτευχθεί. Ως προς αυτό, σημείωσε πως η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να διευκολύνει τεχνικά αυτούς τους ανθρώπους.
Σε αυτό το πλαίσιο, επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως έχει χάσει το τέμπο παραγωγής πολιτικής από τότε που είναι στην αντιπολίτευση. Διερωτήθηκε πως αν η οικονομία ήταν το ατού του κ. Τσίπρα, «γιατί καταψηφίστηκε στην κάλπη με τόσο μεγάλη διαφορά;». Ήταν κεντρική και πολιτικά στρατηγική η ήττα ΣΥΡΙΖΑ, προσέθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Ερωτηθείς σχετικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εκ μέρους της ΕΕ έχει ήδη ενεργοποιηθεί και αφορά τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. «Ας μη βιάζεται ο κ. Τσίπρας, το θέμα θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και τη Σύνοδο Κορυφής», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Από την άλλη, είπε ότι η επέμβαση στη Συρία δεν είναι διμερές θέμα, αφορά τη θέση της Τουρκίας στο παγκόσμιο σκηνικό. Η πολιτική της Τουρκίας, επισήμανε περαιτέρω, δεν ταιριάζει στον σύγχρονο κόσμο ούτε της δίνει ιδιαίτερα διπλωματικά εφόδια. Επίσης, εκτίμησε ότι τελικά όλη αυτή η πολεμική επιχείρηση δεν θα αποφέρει τα πολιτικά οφέλη που περιμένει η Τουρκία.
Απαντώντας για τις επιπτώσεις στο μεταναστευτικό, τόνισε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζει προσφυγικό, αλλά καθαρά μεταναστευτικό ρεύμα. «Η συντριπτική πλειοψηφία όσων περνούν τα σύνορά μας είναι οικονομικοί μετανάστες», προσέθεσε.
Σε αυτό το σημείο ανέδειξε ότι τα θέματα ασφάλειας είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα και σημείωσε ότι θα επιδειχθεί σοβαρότητα «που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα» και εντατικοποίηση ελέγχων για τη διαπίστωση της ταυτοπροσωπίας όσων έρχονται χωρίς έγγραφα και για τη διακρίβωση των αγαθών ή όχι προθέσεών τους.
Επίσης, ανέφερε πως η αναδιοργάνωση του ισλαμικού κράτους στα εδάφη που επενέβη η Τουρκία είναι ένας από τους κινδύνους, ωστόσο, θεωρεί ως πιθανότερη άμεση συνέπεια της παρούσας κρίσης στη Συρία τη στρατολόγηση νέων πολεμιστών από τους τζιχαντιστές στην περιοχή εκείνη παρά την άφιξή τους στα ελληνικά νησιά.
Τέλος, υπογράμμισε πως η επέμβαση στη Συρία και η προκλητικότητα στην Αν. Μεσόγειο δεν είναι άμεσα συνδεδεμένες. Η στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο είναι εξόχως προβληματική σε όλα τα επίπεδα, ιδίως όσον αφορά στις σχέσεις της με την ΕΕ, καθώς προσβάλλει ένα κράτος- μέλος της που έχει απόλυτα κυριαρχικά δικαιώματα, σημείωσε και εκτίμησε πως η προκλητικότητά της θα βρεθεί απέναντι και σε οικονομικά συμφέροντα.