Αρκετές φορές ρωτήθηκε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με το πρόσωπο που θα προτείνει για γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.
Μάλιστα στο τριήμερο συνέδριο της νεολαίας του κόμματος που ολοκληρώθηκε προχθές στο Άλσος Στρατού στου Γουδή, αρκετοί προσέγγισαν τον τέως πρωθυπουργό προκειμένου να μάθουν τις προθέσεις του.
Ωστόσο εκείνος απαντούσε πως «η επιλογή θα γίνει όταν έρθει η ώρα της», εννοώντας προφανώς αρχές του επόμενου έτους που θα πλησιάζουμε προς την ημερομηνία του συνεδρίου που μετά από συνεχείς μεταθέσεις προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου του 2020.
Ωστόσο πληροφορίες μας από τον στενό πυρήνα των προσώπων που μιλούν σχεδόν καθημερινά με τον κ. Τσίπρα επιμένουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει στην άποψη πως το ιδανικό πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον κ. Πάνο Σκουρλέτη θα πρέπει να είναι γυναίκα.
«Ενδεχομένως κρίνει πως με αυτό τον τρόπο θα προσελκύσει περισσότερο κόσμο που θα ταχθεί σταδιακά προς τον ΣΥΡΙΖΑ» τονίζουν συνεργάτες του, προσθέτοντας με νόημα ότι «από την ημέρα που έχασε τις εθνικές εκλογές μόνιμη επωδός κάθε κίνησής του είναι πως θα καταφέρει το συντομότερο δυνατό να ανακτήσει την εξουσία. Δεν τον ενδιαφέρει εάν αυτό θα γίνει με μια μετάλλαξη του κόμματος σε κάτι εντελώς διαφορετικό από τον σχηματισμό που γνωρίζουμε σήμερα, αρκεί να βρεθεί και πάλι… καβάλα στο άλογο».
Η λύση Αχτσιόγλου
Ενδεχομένως θα μπορούσε να αναλάβει γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής η τέως υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.
Η 34χρονη βουλευτής όμως δεν είναι ξεκάθαρο ότι μπορεί να αντεπεξέλθει ικανοποιητικά στην επίλυση τυχόν προστριβών που μπορεί να προκύψουν μεταξύ των τάσεων εντός του κόμματος, ούτε εάν δύναται να κρατήσει τις ανάλογες ισορροπίες.
Η λύση Δούρου
Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου από την άλλη πλευρά θα αποτελούσε όπως τονίζουν αρκετοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ιδανική περίπτωση εάν δεν είχε πληγεί η εικόνα της από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018. Είναι συνομήλικη με τον κ. Τσίπρα (4 Οκτωβρίου του 1974 έχει γεννηθεί αυτή και 28 Ιουλίου του ίδιου έτους εκείνος) και έχουν πολιτική χημεία. Αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει κάποιο αξίωμα πέραν αυτού της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Αττικής.
Μάλιστα δεν μπορούσε να είναι καν υποψήφια στις εθνικές εκλογές του φετινού Ιουλίου γιατί τυπικά διατηρούσε το θώκο της περιφερειάρχη μέχρι τον Σεπτέμβριο που θα παρέδιδε τη σκυτάλη στον κ. Γιώργο Πατούλη οπότε υπήρχε ασυμβίβαστο ακόμη κι αν παραιτούνταν μετά την ήττα της. “Το Μάτι θα την κυνηγά για καιρό” υποστηρίζουν αρκετοί.
Η λύση Γεροβασίλη
Οπότε εφόσον ο κ. Τσίπρας επιμένει πως το νούμερο 2 του κόμματος θα πρέπει να είναι γυναίκα, ως ιδανικότερη λύση φαντάζει η πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη. Διατηρεί καλές σχέσεις με τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους από την εποχή που εκτελούσε χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, ήταν για καιρό υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τους τελευταίους 11 μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναλάβει επικεφαλής του επιρρεπούς σε λάθη υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (η πρώτη γυναίκα που αναλάμβανε τέτοιο χαρτοφυλάκιο) το οποίο έφερε εις πέρας χωρίς να προκύψει κάτι το μεμπτό, όπως δηλώνουν στην Κουμουνδούρου.
Η ίδια όμως αν και έχει την ικανότητα να διατηρεί τις εσωκομματικές ισορροπίες δεν επιθυμεί να καθίσει στη συγκεκριμένη «ηλεκτρική» καρέκλα. Άλλωστε αυτή τη στιγμή είναι γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τουτέστιν νούμερο δύο μετά τον κ. Τσίπρα στη Βουλή όσον αφορά το κόμμα της.
Ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός την τελευταία φορά πάντως που ρωτήθηκε επισήμως μπροστά στις κάμερες για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τον διάδοχο του κ. Σκουρλέτη (στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσα Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης) υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπεί σε ένα «ριζικά διαφορετικό κόμμα, υπό την έννοια ότι θα είναι πολύ πιο μαζικό όταν θα φτάσει στο συνέδριο. Όλα τα υπόλοιπα για την ηγεσία και για τον πρόεδρο και για τον γραμματέα και για τα στελέχη, είναι ανοικτά και θα τ’ αποφασίσει με δημοκρατικές διαδικασίες η βάση του κόμματος». Ωστόσο την επιλογή προφανώς θα την κάνει ο ίδιος.