Μέσα σε «εξαιρετικά θερμό, εποικοδομητικό κλίμα» πραγματοποιήθηκε η πολύωρη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Δημήτρη Αβραμόπουλου με το βρετανό ομόλογό του Γουίλιαμ Χέιγκ.
Αποφασισμένος να «δυναμώσει περαιτέρω τους ισχυρούς δεσμούς των δύο κρατών» δήλωσε μετά το πέρας των συνομιλιών ο βρετανός υπουργός, ενώ τόνισε ότι επιθυμεί μια πιο στενή συνεργασία σε θέματα που σχετίζονται με την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Αβραμόπουλος, από την πλευρά του, έκανε λόγο για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις Αθήνας- Λονδίνου και για τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, «που είναι πάντα ισχυροί» όπως επεσήμανε.
«Ξεκινήσαμε αναβιώνοντας παλιές ισχυρές θέσεις και σχέσεις» είπε ο κ. Αβραμόπουλος. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της ενεργοποίησης της επιτροπής ελληνοβρετανικής φιλίας του βρετανικού κοινοβουλίου, με τη νέα της σύνθεση. Η διακομματική αυτή ομάδα της βρετανικής Βουλής θα έρχεται σε επαφή με Έλληνες βουλευτές, με στόχο να αναβαθμιστούν οι σχέσεις των δύο κρατών, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Ξεκινήσαμε, αναβιώνοντας παλιές ισχυρές σχέσεις, όπως έγινε και στην επίσκεψη μου στη Βουλή των Κοινοτήτων όπου αναβίωσε ο παλιός ισχυρός θεσμός συνεργασίας που είναι η διακοινοβουλευτική συνεργασία» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός και επισήμανε: «ήταν μια ξεχωριστή στιγμή, πρέπει να πω. Και θα μεταφέρουμε στην Ελλάδα την επιθυμία των Βρετανών βουλευτών να ανοίξουν και πάλι ένα κανάλι σχέσεων με τους Έλληνες κοινοβουλευτικούς».
Η ατζέντα των συζητήσεων
Η ατζέντα των συζητήσεων περιλάμβανε θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις όπως, η ναυτιλία, η εμπορική συνεργασία και η ενέργεια. Η κατάσταση στην Τουρκία, η κρίση στη Συρία, το Μεσανατολικό, το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά φυσικά και το Κυπριακό ήταν, επίσης, ζητήματα που απασχόλησαν τους δύο υπουργούς.
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως «θα πρέπει να στηριχτεί κάθε προσπάθεια, ώστε να συνεχιστούν οι διακοινοτικές συνομιλίες, πάντοτε υπό τη αιγίδα του ΟΗΕ». Επιπλέον, υπογράμμισε πως η Κύπρος από τη μεριά της «έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή. Με την επίλυση του προβλήματός της και την επανένωση του νησιού, μπορεί να γίνει ένας ισχυρός παράγοντας σταθερότητας στο όνομα των κοινών σκοπών που όλη η Ευρώπη και όλοι μας θέλουμε να προωθήσουμε». Επεσήμανε, ακόμα, ότι η συνάντησή του με τον Γουίλιαμ Χέιγκ δεν έγινε όπως συνήθως με «σημειώσεις που οδηγούσαν τη συζήτηση», αλλά, όπως είπε, «συζητήσαμε για όλα τα θέματα ανοιχτά. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η αξία και η σημασία της έντιμης διπλωματίας. Όλα αυτά σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης, φιλίας και συνεργασίας».
Οικονομική κρίση
Από τις συζητήσεις των δύο αντρών δεν έλειψε και το θέμα της οικονομικής κρίσης. Όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, στο πρόσωπο του Γουίλιαμ Χέιγκ βρήκε «έναν ακόμη ισχυρό συμπαραστάτη στις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση και τις μεγάλες θυσίες τις οποίες έχει υποστεί ο ελληνικός λαός».
«Η Ελλάδα σταδιακά αρχίζει και βρίσκει και πάλι μια θέση κύρους και αξιοπιστίας και στο ευρωπαϊκό, άλλα και στο διεθνές γίγνεσθαι. Διότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Εδώ και λίγα χρόνια, το κύρος της χώρας μας διεθνώς τραυματίστηκε. Όλα αυτά, με μια σειρά πρωτοβουλίες και μια εξωτερική πολιτική εξωστρεφή, δυναμική, οραματική ξαναδίνουν στη χώρα μας κύρος, λόγο και ρόλο. Ιδιαίτερα δε, στην ευρύτερη περιοχή μας, η οποία ταράσσεται και πάλι αυτόν τον καιρό από μια σειρά από κρίσεις που φοβούμαι ότι μπορεί να οδηγήσει σε γενικότερη αποσταθεροποίηση της περιοχής. Η Ελλάδα είναι και παραμένει ένας ισχυρός πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας. Όλες δε οι αποστολές που αναλαμβάνονται στο όνομα της Ευρώπης σε αυτό αποβλέπουν και η Ελλάδα έχει έναν κεντρικό ρόλο να παίξει» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Αβραμόπουλος απηύθυνε, εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, πρόσκληση στον Βρετανό ομόλογο του Ντέιβιντ Κάμερον να επισκεφτεί την Αθήνα και όπως σημείωσε «όλα αυτά θα γίνουν μέσω της διπλωματικής οδού»
Αναφορά στην έκθεση «Ντέιβιντ Λόιντ Τζόρτζ – Ελευθέριος Βενιζέλος: Μια φιλία στο βάθος του χρόνου»
Ο Έλληνας υπουργός για μια ακόμη φορά έκανε ειδική μνεία για την πρωτοβουλία του Έλληνα πρέσβη στη βρετανική πρωτεύουσα, Κωνσταντίνου Μπίκα, να πραγματοποιήσει την πολύ σημαντική έκθεση με θέμα τις σχέσεις του Ντέιβιντ Λόιντ Τζόρτζ με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως η έκθεση που διοργανώθηκε «από τον πρέσβη της Ελλάδας στο Λονδίνο για τις ιστορικές και βαθιές σχέσεις ανάμεσα στον Λόιντ Τζόρτζ και στον Ελ. Βενιζέλο, θυμίζουν ότι με τη Μεγάλη Βρετανία εμείς είμαστε πάντοτε κοντά ο ένας με τον άλλο. Οι Έλληνες αναγνωρίζουν στη Μεγάλη Βρετανία τη σημαντική της συμβολή στην απελευθέρωση του έθνους» και συμπλήρωσε: «ήδη εδώ και 200 χρόνια αυτές οι σχέσεις εξελίχθηκαν, δυνάμωσαν με το πέρασμα του χρόνου».
Σημειώνεται ότι, πολλοί άνθρωποι που είδαν την έκθεση από κοντά, ζήτησαν από τον Έλληνα πρέσβη αλλά και από τη σύμβουλο μορφωτικών υποθέσεων στη Μεγάλη Βρετανία Δρ. Βικτωρία Σολομωνίδου -η οποία την επιμελήθηκε με εξαιρετικό τρόπο- να γίνουν προσπάθειες ώστε η έκθεση να παρουσιαστεί ευρύτερα στο βρετανικό κοινό. Η Δρ Βικτωρία Σολομωνίδου κατάφερε με απλό και λιτό τρόπο να κάνει ακόμη και τον πιο αδαή επισκέπτη της έκθεσης, γνώστη της εξαιρετικής φιλίας, της σχέσης των δύο αυτών κορυφαίων πολιτικών του 20 αιώνα.