Σήμερα το βράδυ οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού θα μείνουν στο Μέγαρο Μαξίμου μέχρι αργά το βράδυ, ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκονται και μια σειρά από υπαλλήλους στο υπουργείο Εξωτερικών καθώς στη μια και μισή τα ξημερώματα ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού την ώρα που θα καθίσουν οι δύο ηγέτες να συζητήσουν όλο το φάσμα των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, οι δείκτες των ρολογιών θα δείχνουν έξι και μισή το απόγευμα.
Το πόση ώρα θα κρατήσει η κουβέντα μένει να φανεί καθώς τα ζητήματα που θα τεθούν εκατέρωθεν είναι αρκετά.
Τι θα ζητήσει ο Τραμπ
Σύμφωνα με πληροφορίες καταρχάς ο κ. Τραμπ, που σημειωτέον έχει προγραμματίσει ελάχιστα ραντεβού στη Νέα Υόρκη, ένα εκ των οποίων είναι και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αναμένεται να ζητήσει και σε επίπεδο κορυφής την άδεια προκειμένου να ελλιμενίζονται πλοία του 6ου αμερικανικού στόλου στην Αλεξανδρούπολη. Το λιμάνι θεωρείται κομβικό για τις Η.Π.Α. που επιθυμούν διακαώς μια ναυτική βάση εκεί ώστε να βρίσκονται κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που έχει ήδη συζητηθεί διεξοδικά σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μάικ Πομπέο.
Κομβικό ρόλο στο σύνολο των επαφών προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία, έχει διαδραματίσει σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρέσβης της υπερδύναμης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης διαθέτει επαρκή κρηπιδώματα ενώ σε πολλά σημεία το βάθος είναι της τάξης των 10 μέτρων, όπερ σημαίνει ότι μπορούν να δένουν άνετα αντιτορπιλικά και μια σειρά άλλων πλοίων. Παράλληλα θα ζητηθεί η ανανέωση της σύμβασης που αφορά τη χρήση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας, στην Κρήτη.
Όχι όμως για ένα έτος όπως επιθυμούσε αρχικά η ελληνική κυβέρνηση, αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης ο ένοικος του Λευκού Οίκου επιθυμεί να γίνεται χρήση και του αεροδρομίου της Λάρισας για αποστολές αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να συναινέσει σε όλες αυτές τις στρατιωτικές διευκολύνσεις θα ζητήσει την αμέριστη έμπρακτη συμπαράσταση των Ηνωμένων Πολιτειών στις διενέξεις με την Τουρκία η οποία απειλεί συχνά πυκνά τη χώρα μας ακόμη και με πόλεμο με αφορμή τις εξορύξεις υδρογονανθράκων τόσο στα θαλάσσια οικόπεδα της επικράτειάς μας όσο και σε αυτά της Κύπρου.
«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ανεπηρέαστοι σε εξορύξεις όταν η Τουρκία συνεχώς μας απειλεί και προβαίνει σε παραβιάσεις και παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας ή στέλνει πολεμικά πλοία ώστε να να επιτηρούν τις κινήσεις μας» αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης.
Επί τάπητος θα τεθεί και το ζήτημα αγοράς νέων αμερικανικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τύπου F-35 που έχουν την ιδιότητα να μην εντοπίζονται από τα εχθρικά ραντάρ, ενώ η κουβέντα θα έρθει όπως αναμένεται και στο κομμάτι των επενδύσεων. Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα, καθώς η χώρα εξέρχεται από την κρίση, έχε ολοκληρωθεί ο κύκλος των μνημονίων και δημιουργείται ένα ευνοϊκό περιβάλλον για όποιον θέλει να ρίξει χρήματα που θα του αποφέρουν ακολούθως πολλαπλάσια έσοδα.
Η ατζέντα της συνάντησης με τον Ερντογάν
Η δεύτερη πιο σημαντική συνάντηση του κ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη θα είναι με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη.
Θυμίζουμε ότι ο ηγέτης της γειτονικής χώρας είναι ο πρώτος ξένος αρχηγός κράτους που είχε επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας όταν κέρδισε τις εκλογές τον περασμένο Ιούλιο και είχαν κανονίσει με την πρώτη ευκαιρία να τα πουν και διά ζώσης.
Αυτή η… ευκαιρία ήρθε και αναμένεται οι δύο τους να κουβεντιάζουν διεξοδικά καταρχάς τους τρόπους εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων – άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει τονίσει επανειλημμένως ότι η Αθήνα επιδιώκει ανοικτούς διαύλους με την Άγκυρα.
Η αλήθεια είναι πως οι διπλωματικές μας υπηρεσίες δεν περιμένουν θεαματικά αποτελέσματα από αυτή τη συνάντηση, ωστόσο θα έχει ενδιαφέρον να εκφραστεί η θέση της Τουρκίας αναφορικά με το προσφυγικό και τις συνεχώς αυξανόμενες ροές του τελευταίου χρονικού διαστήματος. Ένα μεγάλο κεφάλαιο θα είναι φυσικά και αυτό του Κυπριακού καθώς μπορεί τα όσα ειπωθούν να αποτελέσουν τη βάση επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών υπό τη σκέπη του γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε. Αντόνιο Γκουτέρες.
Οι άλλοι ηγέτες, τα οικονομικά φόρουμ και η ομογένεια
Με ενδιαφέρον περιμένουμε και τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ τις επόμενες ώρες, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθούν επίσης ραντεβού και με μια σειρά άλλων ηγετών, όπως για παράδειγμα με τον πρόεδρο της Γεωργίας Σαλόμε Ζουραμπιτσβίλι.
Μεγάλο στοίχημα αποτελεί βέβαια και ο κύκλος συναντήσεων με επιχειρηματίες και κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας στο πλαίσιο του Global Business Forum του Bloomberg που θα πραγματοποιηθεί αύριο, αλλά και της σημερινής εκδήλωσης που διοργανώνει η Goldman Sachs.
Τέλος βαρύτητα θα δοθεί στην επαφή με παράγοντες της ομογένειας, όπου θα αναλύσει το σχέδιό του για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αλλά και με τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.