Ελλάδα και Σλοβακία ενώνουν τις δυνάμεις τους μέσα στο πλαίσιο μίας στενότερης σχέσης συνεργασίας και εμπιστοσύνης, προκειμένου να ενισχυθεί η φωνή τους στην Ευρώπη, μία ΕΕ πιο ισχυρή.
Αυτό το μήνυμα έστειλαν μετά τη συνάντησή τους ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος επί Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Φράντισεκ Ρούτσικα.
Σε μία πραγματικά ειλικρινή, ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση, όπως τόνισαν οι δύο υπουργοί, εστίασαν σε όλα τα θέματα που αφορούν την ΕΕ, αλλά και γενικότερα τις δύο χώρες, από το Brexit, τη διεύρυνση και το μεταναστευτικό, τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ -ιδίως τη σημασία της πολιτικής συνοχής και την εξασφάλιση επαρκών χρηματοδοτικών πόρων για την Κοινή Γεωργική Πολιτική- μέχρι την ανάγκη οικονομικών ανταλλαγών, καθώς επίσης και για το καθεστώς ασφάλειας στο Αιγαίο και την Κυπριακή Δημοκρατία λόγω της προκλητικής τουρκικής παραβατικότητας.
«Η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε μία νέα περίοδο γεμάτη από προκλήσεις την οποία αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όπου η πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών ζήτησε περισσότερη Ευρώπη γι’ αυτό και έχει σημασία να αντιμετωπίσουμε τα θέματα από κοινού», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Επισήμανε ότι «χώρες, όπως η Σλοβακία, είναι απαραίτητες για τη δημιουργία τόσο των συμμαχιών που χρειάζονται, αλλά και τη δημιουργία των σχέσεων εμπιστοσύνης που χρειάζονται ώστε η Ευρώπη να προχωράει από κοινού μαζί».
«Είμαστε δύο χώρες με κοινό όραμα για την ΕΕ. Θα συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο, ουσιαστικά και σε βάθος, για τη δημιουργία κοινών θέσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε να βελτιώσουμε τη δύναμή μας στην ΕΕ», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Φ. Ρούτσικα: Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει μόνη της στο μεταναστευτικό
Από την πλευρά του, ο κ. Ρούτσικα ανέδειξε τη σημασία της θετικής πορείας των διμερών σχέσεων της χώρας του με την Ελλάδα, δύο χωρών που, όπως είπε, συμμερίζονται την ίδια φιλοδοξία της περαιτέρω ανάπτυξής τους, ιδίως στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, του εμπορίου, της καινοτομίας και του τουρισμού.
Κάνοντας ειδική αναφορά στη μετανάστευση, είπε ξεκάθαρα ότι η Σλοβακία αναγνωρίζει το βάρος που φέρει η Ελλάδα στους ώμους της, επισημαίνοντας: «Τόνισα στους εταίρους μου ότι η Σλοβακία βλέπει, αναγνωρίζει και εκτιμά τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της πρόκλησης του μεταναστευτικού προβλήματος».
«Δεδομένου του εύρους αυτής της πρόκλησης, η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει μόνη της. Μια αποτελεσματική και διαρκής απάντηση έχει σημασία για όλους μας στην ΕΕ. Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση ως θέμα προτεραιότητας. Και όλοι εμείς πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες ώστε να βρεθεί η απαραίτητη συναίνεση για μια βιώσιμη λύση. Η Σλοβακία είναι έτοιμη να συμβάλει στην εξεύρεση λειτουργικής, συστηματικής και βιώσιμης λύσης με βάση την ευρωπαϊκή συναίνεση», συμπλήρωσε.
Υπογράμμισε, δε, ότι, σύμφωνα με τη θέση της χώρας του, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να επικεντρωθούν στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, να εξασφαλιστούν αποτελεσματικές και ταχείες επιστροφές και επανεισδοχές, να αποφευχθεί η δημιουργία νέων παραγόντων έλξης και να εστιάσουν στην εντατικοποίηση της καταπολέμησης των λαθρεμπόρων και των διακινητών ανθρώπων.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, τέλος, στην αντιμετώπιση των βασικών αιτίων της μετανάστευσης, στη στενή συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης με τη διευκόλυνση σημαντικών κεφαλαίων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, ώστε να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση.
Παράλληλα, αναφερόμενες στις δύσκολες συνθήκες των κέντρων μεταναστών, ανέδειξε την ετοιμότητα της Σλοβακίας «σε συνεργασία με τους Έλληνες εταίρους να αναζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισης των πιο πιεστικών αναγκών και να παράσχουμε οικονομική, υλική και τεχνική υποστήριξη για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην Ελλάδα».