Την πρώτη του περιοδεία εκτός Αθηνών ως πρωθυπουργός, όπως είχε δεσμευτεί αμέσως μετά τη νίκη του στις εκλογές, πραγματοποίησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο νομό Ιωαννίνων.
Εξηγώντας τον σκοπό της περιοδείας του, στην Βίτσα όπου συνομίλησε με κατοίκους και τοπικούς φορείς κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο του χωριού ανέφερε: «Όταν έκανα την προεκλογική μου εκστρατεία υποσχέθηκα ότι δεν θα παραμείνω κλεισμένος στο Μαξίμου, αλλά κάθε μήνα θα βρίσκομαι σε μία περιφέρεια, προκειμένου να δώσω έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη…Θέλω να μεταφέρω το μήνυμα μίας ανάπτυξης που θα προστατεύει το περιβάλλον, θα συνδέεται με τον αγροδιατροφικό τομέα και τον ποιοτικό τουρισμό».
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την περιοδεία του από τη μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων όπου και δεσμεύτηκε ότι «μέχρι το τέλος της τετραετίας θα έχει λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων στην χώρα».
Ειδικότερα, σε σύσκεψη με τους υπεύθυνους και εκπροσώπους τοπικών φορέων αφού ενημερώθηκε για την λειτουργία του έργου, υπογράμμισε ότι «η αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι δέσμευση της κυβέρνησης για ένα πρόβλημα που της κληροδοτήθηκε από το παρελθόν αλλά που πρέπει να λυθεί με όρους μέλλοντος, με την αξιοποίηση της καλύτερης δυνατής τεχνολογίας αλλά και με την συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα που είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να προχωρούν αυτού του είδους τα έργα».
Στράφηκε κατά του πρώην πρωθυπουργού λέγοντας ότι «όσοι όψιμα ανακάλυψαν την περιβαλλοντική τους ευαισθησία τους καλώ να αναλογιστούν την κατάσταση που παρέδωσαν την χώρα αναφορικά με την αποκομιδή των σκουπιδιών». Μιλώντας στην σύσκεψη άφησε αιχμές και κατά των δύο πρώην περιφερειαρχών του ΣΥΡΙΖΑ, στα Ιόνια και στην Αττική που αντί να προωθήσουν τα έργα για την διαχείριση των απορριμμάτων αδράνησαν.
Λίγες ώρες αργότερα και ενώ συνομιλούσε με τους κατοίκους της Βίτσας είπε ότι «η μονάδα διαχείρισης στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι, υπεγράφη και εγκρίθηκε την ίδια ημέρα που εγκρίθηκε και η ίδια μονάδα στην Κέρκυρα. Κάντε την σύγκριση μόνοι σας, ανάμεσα στην κατάσταση στη Ήπειρο και στο χάος που επικρατεί στην Κέρκυρα».
Απευθυνόμενος προς τους τοπικούς παράγοντες είπε: «Αποδείξατε ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας δουλεύοντας από κοινού μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των πολιτών…». Υπογράμμισε ακόμη ότι μέχρι το 2021 θα έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για να μην χαθούν οι κοινοτικοί πόροι, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Στο πλαίσιο της περιοδείας του ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Βίτσα των Ιωαννίνων προκειμένου να υποστηρίξει το αίτημα για την ένταξη των Ζαγοροχωρίων στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO.
Πρόκειται για πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2014 από τον Κώστα Τασούλα και την Λίνα Μενδώνη που χθες συνόδευαν τον πρωθυπουργό (τότε είχαν διαφορετικές ιδιότητες). Σημείωσε ότι τον Φεβρουάριο 2021 θα κατατεθεί στον Οργανισμό ο τελικός φάκελος, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται.
Συνομιλώντας με τους κατοίκους ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο συνολικό πλαίσιο των παρεμβάσεων για να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες. Υπογράμμισε ότι «μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ νωρίτερα από ότι είχαμε πει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε εξειδικευμένες παρεμβάσεις εκεί που χρειάζεται, όπως στις ακριτικές περιοχές και τα απομακρυσμένα νησιά για να μείνουν οι κάτοικοι στον τόπο τους».
Στη Δωδώνη ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και ξεναγήθηκε στα έργα αποκατάστασης της αρχικής μορφής του μνημείου. Λίγο μετά δήλωσε: «Πήγαμε στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, ένα μοναδικό χώρο που δυστυχώς το επισκέπτονται μόνο 50.000 άνθρωποι τον χρόνο. Δεν είναι αυτή η εικόνα που θέλουμε. Θέλουμε να αναδειχθούν τα πολιτιστικά μνημεία και να συνδεθούν με την τουριστική ανάπτυξη, έχουμε σχέδιο για τον τόπο σας, ξέρουμε πως θα το κάνουμε πράξη».
Ο κ. Μητσοτάκης θέλοντας να δώσει έμφαση στην στήριξη του πρωτογενούς τομέα επισκέφθηκε και το αγρόκτημα της Ιεράς Μονής Βελλά στα Ιωάννινα. Το αγρόκτημα που συνδυάζει την επαγγελματική εκπαίδευση με την περιβαλλοντική μέριμνα, ενώ ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων στις εγκαταστάσεις της Μονής που φιλοξενούν και ιερατική σχολή.
Αναφέρθηκε στις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων που ρίχνουν τις τιμές και νοθεύουν την ποιότητα είπε: «Είναι προσωπική μου δέσμευση ότι το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων θα αντιμετωπιστεί στην ρίζα του…Θα χρησιμοποιήσουμε και την σύγχρονη τεχνολογία αλλά και θα εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους…».
Η περιοδεία έκλεισε το βράδυ με την συνάντηση με τον δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ με τον οποίο συμφώνησαν στην γόνιμη και επικοδομητική συνεργασία προς όφελος των πολιτών.