Στις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για το Κυπριακό και το ρόλο της Ελλάδας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας στο τέλος της στρατιωτικής παρέλασης με την ευκαιρία των 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Παρουσία του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε την Ελλάδα για την πλήρη συμπαράσταση που παρέχει στον αγώνα της Κύπρου, αλλά και προσωπικά τον Γιώργο Παπανδρέου, σημειώνοντας πως «ο ελληνικός λαός και όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, αφότου έφυγε το μίασμα της χούντας από τις πλάτες του ελληνικού λαού, έχουν σταθεί αλληλέγγυες στο πλευρό της Κύπρου, με μεγάλη και απόλυτη συνέπεια».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου, ότι στο εσωτερικό μέτωπο έχει δημιουργηθεί βαθύτατο ρήγμα, ο κ. Χριστόφιας είπε: «Εγώ δεν ψάχνω για ρήγματα, εγώ ψάχνω για να κλείσουν τα όποια ρήγματα και αυτό συνεχίζω να κάνω. Το να καταδικάσει κανείς τη Χούντα, η οποία καταδυνάστευσε τον ελληνικό λαό και δυστυχώς με το πραξικόπημα άνοιξε τις πόρτες στην τουρκική εισβολή, διερωτώμαι πού είναι η αιτία για τη σκληρή κριτική που γίνεται. Θα πάψουμε να καταδικάζουμε τη Χούντα; Θα πάψουμε δηλαδή να λέμε την ιστορική αλήθεια; Θα παραχαράξουμε την ιστορία αυτού του τόπου; Στο τέλος θα πούμε ότι το πραξικόπημα το έκανε ο Μακάριος; Ποιος το έκανε το πραξικόπημα; Γιατί η Τουρκία άδραξε την ευκαιρία; Διότι είχαν ανοίξει οι κερκόπορτες από ανθρώπους που μιλούσαν ελληνικά, οι οποίοι δεν ήταν πραγματικοί Έλληνες, οι οποίοι καταπίεζαν και καταδυνάστευαν για επτά ολόκληρα χρόνια τον ελληνικό λαό».
Εξάλλου, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε περηφάνια για το απόκτημα που λέγεται Κυπριακή Δημοκρατία και για την Εθνική Φρουρά, η οποία, επεσήμανε, βρίσκεται σε αμυντική διάταξη, ενώ οι κατοχικές δυνάμεις είναι σε επιθετική διάταξη.
Εύχομαι και ελπίζω, είπε, το συντομότερο δυνατό, οι συνομιλίες να φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και να λυθεί το Κυπριακό, να επανενωθεί ο τόπος μας, να φύγουν τα τουρκικά και όλα τα ξένα στρατεύματα από την Κύπρο και να τερματιστεί ο εποικισμός.