Την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη προκάλεσε συνέντευξη του Παύλου Γερουλάνου στο ρ/σ «Παραπολιτικά», στην οποίαν εμφανιζόταν να ενδιαφέρεται για την ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γερουλάνος δηλώνει -σύμφωνα με την ομώνυμη ιστοσελίδα- ότι τον ενδιαφέρει να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, προσθέτοντας ότι «αν κάποια πράγματα δεν γίνουν σωστά στον χώρο, μια αλλαγή ηγεσίας μπορεί να τα λύσει».
Όπως εξάλλου σημειώνει ο Π. Γερουλάνος στην προσωπική του σελίδα, «πιστεύω ότι δεν πρέπει να προσωποποιείς πολιτικές διαφορές και ποτέ δεν πρέπει να πολιτικοποιείς προσωπικές διαφορές. Έχω καταθέσει μια πρόταση συγκεκριμένη για το μέλλον του χώρου μας που θεωρώ ότι είναι ώριμη να συζητηθεί σε βάθος και αυτήν την πρόταση θα τη φέρνω συνέχεια στο προσκήνιο ώστε να χτίσουμε μια κεντροαριστερά για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι. Γιατί, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έχει. Λειτουργεί διχαστικά, βάζει απέναντι τον Έλληνα δημιουργό, είναι ένα κόμμα εκτός εποχής. Είναι ώρα να δείξουμε ότι εμείς καταλαβαίνουμε τα προβλήματα της κοινωνίας και έχουμε απαντήσεις γι αυτά».
Και σε άλλο σημείο, «αυτό που λέω σχετικά με την αλλαγή ηγεσίας είναι ότι η ουσία δεν θα πρέπει να είναι ένα αιματοκύλισμα προσωπικό. Είναι μια πολιτική διαδικασία που αν την κάνει καλά η ηγεσία του χώρου μας δεν χρειάζεται καμία αλλαγή ηγεσίας. Είναι κομβικό αυτή τη στιγμή να μην χαθεί ούτε μέρα σε αυτόν τον αγώνα δρόμου που έχουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκφράσει την κεντροαριστερά. Και τι εννοώ; Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ΝΔ δεν την πίστεψε ποτέ, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να την ελέγξει κομματικά, αυτό μας αφήνει έναν χώρο συζήτησης, να έχουμε ρηξικέλευθες προτάσεις. Θα το κάνουμε;».
Σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με τον Π. Γερουλάνο, «ήταν η στρατηγική που απέτυχε, που έλεγε ότι φέρνοντας όλες τις προσωπικότητες του χώρου μαζί, ο χώρος θα μαζέψει και τον κόσμο. Οι προσωπικότητες ήρθαν μαζί, ο κόσμος όμως δεν ήρθε. Άρα, η στρατηγική απέτυχε. Και απέτυχε διότι δεν καταφέραμε να συγκρατήσουμε κόσμο που έφυγε προς την ΝΔ με ένα ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ κλίμα, δεν καταφέραμε να φέρουμε πίσω κόσμο από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν καταφέραμε να σηκώσουμε κόσμο από τον καναπέ που ήταν απογοητευμένος. Άρα, για μένα όποιος ακολουθήσει ένα πραγματικά δημοκρατικό συνέδριο με μια διάθεση σύνθεσης και όχι αποσύνθεσης, με μια διάθεση δημιουργίας τότε δεν τίθεται θέμα ηγεσίας. Θέματα ηγεσίας τίθενται όταν επιμένεις να κάνεις το ίδιο λάθος και να ελπίζεις σε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα».
Η αντίδραση της Χαρ. Τρικούπη
Σύμφωνα με κύκλους της Χαρ. Τρικούπη, «οι προσωπικές φιλοδοξίες καθενός δεν είναι πάνω από τις δημοκρατικές διαδικασίες της παράταξης που οφείλουν να σέβονται όλοι.
Όσοι καλλιεργούν την εσωστρέφεια, προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στην παράταξη. Και εκτίθενται προσωπικά», κατέληγαν οι ίδιες πηγές.