Εντός του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση του νέου Εθνικού Σχεδίου Αποβλήτων, όπως επίσης και η σύνταξη του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων, τα οποία θα τεθούν και σε δημόσια διαβούλευση, ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη συζήτηση της επερώτησης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καλαφάτης δέχθηκε έντονη κριτική εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυρίως για εύνοια προς τεχνολογίες καύσης των απορριμμάτων, οι οποίες προωθούνται (σύμφωνα με τους επερωτώντες βουλευτές) στις κατά τόπους αυτοδιοικήσεις, από τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε επίσης, ότι η προώθηση των συγκεκριμένων «φαραωνικών» επενδύσεων, γίνεται με συμπράξεις γερμανικών εταιρειών με τους «εθνικούς εργολάβους» της Ελλάδας και με αδιαφανείς διαδικασίες που συνοδεύονται με καταστολή για όσους αντιδρούν – ενάντια μάλιστα και στις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επέμειναν στην εφαρμογή του μοντέλου της διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή, ακολουθούμενης από ανακύκλωση και κομποστοποίηση, υπογραμμίζοντας ότι θεωρείται το πλέον φιλικό προς το περιβάλλον και το πλέον οικονομικό. Το αντίστοιχο μοντέλο υπέδειξε και η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα, η οποία διαπίστωσε πως στην Ελλάδα, διαχρονικά καθυστερεί η περιβαλλοντική διαχείριση των σκουπιδιών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα οργανωμένα συμφέροντα που προωθούν την λύση της θερμικής επεξεργασίας των σκουπιδιών (καύση, πυρόλυση, αεριοποίηση).

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, απέρριψε τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, και τόνισε πως «η διαχείριση των αστικών αποβλήτων αποτελεί κατ’ εξοχήν πεδίο ευθύνης και δραστηριοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία και εισπράττει από τους πολίτες, ανταποδοτικά τέλη για τις υπηρεσίες διαχείρισης που παρέχει. Ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, είναι άλλωστε συνταγματικά κατοχυρωμένος, και προφανώς δεν συναρτάται από τον τρόπο υλοποίησης και λειτουργίας των επί μέρους εγκαταστάσεων και δράσεων» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τις μεθόδους διαχείρισης, ο κ. Καλαφάτης σημείωσε πως «η ορθολογική αντιμετώπιση της διαχείρισης απορριμμάτων, δεν έγκειται στη μοναδικότητα μίας ορθής λύσης, (π.χ. μόνο η ανακύκλωση ή μόνο η ανάκτηση ενέργειας), αλλά στην συμπληρωματικότητα των δράσεων, με γνώμονα βέβαια πάντα την αειφορική διαχείριση των πόρων».

Ο κ. Καλαφάτης ανέφερε επίσης, πως το υπουργείο του έχει ήδη συμφωνήσει με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης για την στοχευμένη επέκταση της ανακύκλωσης συσκευασιών, ειδικότερα στις περιοχές όπου λειτουργούν σήμερα χωματερές, ενώ επικαλέστηκε και τη στενή συνεργασία του με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν, «αντλώντας από καλές πρακτικές κρατών-μελών και την τεχνογνωσία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος σε θέματα στα οποία εμείς υστερούμε».

Από πλευράς ΝΔ, ο Μάκης Βορίδης επικαλέστηκε το επείγον της κάλυψης του ελλείμματος στην διαχείριση των απορριμμάτων και υποστήριξε πως η μετάβαση σε μεθόδους διαχείρισης με διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, είναι χρονοβόρος και δυσανάλογη με την μεγάλη παραγωγή απορριμμάτων που παρατηρείται στην Ελλάδα. Όσον αφορά δε, τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για εύνοια της κυβέρνησης σε συγκεκριμένα συμφέροντα, παρατήρησε πως «πίσω από κάθε μέθοδο διαχείρισης κρύβονται πάντα κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα. Όταν επιλεγείς την «άλφα» μέθοδο, επιλέγεις ένα συγκεκριμένο γκρουπ εταιρειών. Όταν επιλέγεις τη «βήτα», επιλέγεις άλλο γκρουπ εταιρειών. Γιατί εσείς επιλέγετε την «άλφα»; Να κάνω εγώ την αντίστροφη σκέψη;» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Ο κύριος υπουργός, παρέλειψε να μας πει πως το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι μέσα στο Μνημόνιο» σχολίασε ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες). «Θεωρούμε ότι όλη η πολιτική στον τομέα αυτό, ενώ κατά τη γνώμη μας πρέπει να προχωρεί με βάση τις αρχές της πρόληψης, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, έχει μπει στη λογική των δανειστών, υπέρ εταιρειών που δεν θα αφήσουν καν τεχνολογία και προστιθέμενη αξία στη χώρα μας» συμπλήρωσε ο κ. Μαριάς.

«Τα μικρά έργα τοπικής εμβέλειας κομποστοποίησης που προκηρύσσονται τώρα από την κυβέρνηση, είναι πολύ σημαντικό να τρέξουν γρήγορα, παράλληλα και με τα προγράμματα περιβαλλοντικής συνειδητοποίησης που υπάρχουν στα σχολειά» παρατήρησε η Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ). Αναφερόμενη δε, στο παράδειγμα της Κερατέας, υποστήριξε πως «πρέπει να αποτελέσει πυξίδα: Έχουν δίκιο όσοι μιλούν και υπερασπίζονται το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να έχουν λόγο – λόγο συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο – ώστε όσα σχεδιάζονται σε περιφερειακό επίπεδο να μην γίνονται ερήμην των κοινωνιών».

Για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής συμφώνησε στην ανάγκη απόρριψης των μεθόδων καύσης – και στάθηκε ιδιαίτερα στην παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο που προωθείται, όπως υποστήριξε, μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). «Με την επιχειρούμενη καθολική ιδιωτικοποίηση του συνόλου της επεξεργασίας των απορριμμάτων, μπαίνουν στο δρόμο της απόλυσης εκατοντάδες εργαζόμενοι στον ενιαίο σύνδεσμο και χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα» σημείωσε.

«Κατά την κατασκευή των προωθούμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων, τα επόμενα δύο χρόνια υπολογίζεται να δημιουργηθούν περίπου 2600 θέσεις εργασίας – ενώ στη φάση της λειτουργίας των μονάδων, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν πάνω από 2500 μόνιμες νέες θέσεις εργασίας και 5300 θέσεις έμμεσης εργασίας στις επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν» απάντησε ο Στ. Καλαφάτης.

Η Χρυσή Αυγή δεν έλαβε μέρος στην συζήτηση της επερώτησης.