Σε 20 περίπου μέρες, πριν δηλαδή πάρουν στα χέρια τους τις επανεκτιμήσεις των ανταλλαγέντων από τους 8 οίκους, ούτε όμως και τα αποτελέσματα από το άνοιγμα των λογαριασμών offshore και μη εταιρειών που αναμένονται μετά από δικαστική συνδρομή της Κύπρου, αναμένεται να συντάξουν το πόρισμά τους οι βουλευτές της προανακριτικής επιτροπής.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της προανακριτικής Δ. Τσιρώνης δήλωσε ότι η ζημιά του δημοσίου είναι δεδομένη, επικαλούμενος την αντικειμενική αξία ύψους 110 εκατ. ευρώ των ακινήτων που αντηλλάγησαν, δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η λίμνη ανήκε στο δημόσιο και αυτές οι ανταλλαγές δεν θα έπρεπε να γίνουν.
«Από κει και πέρα», είπε, «ποιοι θα παραπεμφθούν στο δικαστικό συμβούλιο και για ποιους στοιχειοθετείται κατηγορία είναι άλλο θέμα».
Κύκλοι της ΝΔ σχολίασαν τα παραπάνω λέγοντας ότι «οι εκπτώσεις του ΠΑΣΟΚ για την υποτιθέμενη ζημία στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου συνεχίζονται. Ξεκίνησαν από τα 10 δις, κατέβηκαν στο ένα δις, μετά έπεσαν στα 400 εκατομμύρια και από χθες είμαστε στα 100 εκ. ευρώ. Την επόμενη βδομάδα πόσο;».
Ο Δημήτρης Τσιρώνης ανέφερε πάντως ότι η επιτροπή είναι σε επαφή με τους 8 οίκους εκτιμήσεων και προανήγγειλε ότι οι εκτιμήσεις δεν θα γίνουν με επιβεβαίωση των αντίστοιχων του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών αλλά εξ αρχής και με αυτοψίες.
Οσον αφορά μάλιστα το διαδικαστικό κομμάτι συλλογής των απαιτούμενων στοιχείων για τις εκτιμήσεις, ο κ. Τσιρώνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμβάλουν και οι υπηρεσίες της Βουλής και της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, προκειμένου να μειωθεί και το κόστος.