Το ζήτημα των αδιαφανών διαδικασιών στις προσλήψεις υπαλλήλων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (CAST) στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσαν από κοινού, με ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου και η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά.
Έχει διαπιστωθεί επανειλημμένα ότι υποψήφιοι που έχουν πετύχει σε ειδικό διαγωνισμό, που έχει προκηρυχθεί από τα θεσμικά όργανα και περιλαμβάνονται στη λίστα επιτυχόντων δεν έχουν κληθεί ποτέ για συνέντευξη.
Με την ερώτησή τους ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία σχετικά με τους κοινοτικούς υπαλλήλους και τη διαδικασία επιλογής της συγκεκριμένης κατηγορίας προσωπικού.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το πώς διασφαλίζεται ο αξιοκρατικός χαρακτήρας των προσλήψεων, αλλά και για το αν τηρούνται τα χρονικά όρια που προβλέπονται για την παραμονή στη βάση δεδομένων της υπηρεσίας προσωπικού.
Περιστατικά όπως, επιτυχόντες σε σχετικούς διαγωνισμούς να μην έχουν κληθεί ποτέ για συνέντευξη από κανένα θεσμικό όργανο της Ένωσης όπως επίσης, περιπτώσεις προσλήψεων μετά το πέρας της τριετίας, βλάπτουν σοβαρά το κύρος της γενικής διεύθυνσης επιλογής προσωπικού και δεν συμβαδίζουν με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζουν.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησής τους έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανονισμούς της ΕΕ, τα θεσμικά όργανα και οι οργανισμοί της Ένωσης απασχολούν προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την κάλυψη αναγκών σε ειδικούς τομείς, στους οποίους δεν υπάρχουν αρκετοί μόνιμοι υπάλληλοι.
Οι συμβασιούχοι προσλαμβάνονται, κατόπιν σχετικού ειδικού διαγωνισμού που διοργανώνει συνήθως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού.
Σε περίπτωση επιτυχίας στους διαγωνισμούς αυτούς, τα ονόματα των επιτυχόντων περιέρχονται σε μια βάση δεδομένων-λίστα επιτυχόντων, βάσει της οποίας τα ίδια τα θεσμικά όργανα και οι οργανισμοί της ΕΕ καλύπτουν, κατόπιν συνεντεύξεως, τις ανάγκες τους για έκτακτο προσωπικό.
Τα ονόματα των επιτυχόντων παραμένουν κατά κανόνα στη βάση δεδομένων για ένα διάστημα τριών ετών. Μετά το πέρας της τριετίας οι επιτυχόντες διαγράφονται από τη σχετική λίστα.
Παρόλα αυτά, παρατηρούνται συχνά φαινόμενα υποψηφίων, οι οποίοι ενώ έχουν επιτύχει σε πολλούς σχετικούς διαγωνισμούς δεν έχουν κληθεί ποτέ για συνέντευξη από κανένα θεσμικό όργανο της Ένωσης.
Παράλληλα, σημειώνονται περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι προσελήφθησαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, παρότι είχε παρέλθει κατά πολύ το όριο της τριετίας.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:
α) Ποιός είναι ο συνολικός αριθμός κοινοτικών υπαλλήλων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που απασχολούνται αυτή τη στιγμή σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ;
β) Ποιός ήταν χρονικά ο μέσος όρος παραμονής τους στις λίστες των επιτυχόντων πριν την πρόσληψή τους; Σε ποιές περιπτώσεις δεν τηρείται το χρονικό όριο της τριετίας και πώς αυτό δικαιολογείται;
γ) Δεδομένης της ανυπαρξίας σειράς κατάταξης στις λίστες των επιτυχόντων, με ποιό τρόπο διασφαλίζεται ο αξιοκρατικός χαρακτήρας των προσλήψεων;
δ) Διαθέτει στοιχεία σχετικά με τον αριθμό κοινοτικών υπαλλήλων που ενώ προσελήφθησαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στη συνέχεια μετετράπησαν οι συμβάσεις τους σε αορίστου;».