Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha το βράδυ της Τετάρτης σε 10 δημοσιογράφους, αναφέρθηκε και στην προκλητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Υπάρχει το ζήτημα της παράνομης απόπειρας της Τουρκίας να προβεί σε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει η Ευρώπη να επιβάλλει κυρώσεις. Είναι ένδειξη αλληλεγγύης σε ένα μικρό κράτος της Ε.Ε. Θα επιμείνω σε αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Όσο για τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία επεσήμανε: «Θα επιδιώξω να ανοίξω διάλογο επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν. Περιμένοντας από την Τουρκία κινήσεις καλής θέλησης ως προς την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

Δεν πρόκειται να δεχθούμε σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε απόπειρα γεώτρησης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Υπάρχουν πολλές επιλογές που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν εκτιμώ όμως ότι θα έχουμε τέτοια εξέλιξη. Πρέπει η πολιτική ηγεσία να είναι έτοιμη για το χειρότερο. Θέλω να συγχαρώ τα στελέχη των Ε.Δ που κάνουν το παν».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στους εξοπλισμούς: «Θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F16. Αναγκαίο ενδιάμεσο στάδιο».