«Θα κάνουμε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα» δήλωσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος καταδικασμένοι τρομοκράτες να βγουν και να κάνουν χρήση της πιο επιεικούς νομοθεσίας.

«Στο πρώτο νομοσχέδιο θα γίνουν παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα για να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα, θα επανέλθουμε στις διατάξεις που είχαμε πριν» πρόσθεσε στη συνέντευξή του στον Alpha, ενώ αναφορικά με τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε: «Δεν έκρινα τις δικαστίνες, έκρινα τη συνολική διαδικασία. Μια απερχόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να επιλέξει την ηγεσία του Αρείου Πάγου, όπως ορίζει το Σύνταγμα, η ηγεσία θα οριστεί από την επόμενη κυβέρνηση. Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση τα πρόσωπα που θα επιλέξει η επόμενη κυβέρνηση να είναι τα ίδια πρόσωπα είπε «δεν το ξέρω, θα το δούμε».

Ορατό το καθεστώς ανομίας για «μιζαδόρους» και τρομοκράτες

Να υπενθυμίσουμε πως εδώ και λίγα 24ωρα θύελλα αντιδράσεων προκαλεί το ενδεχόμενο να ανοίξει άμεσα η πόρτα της φυλακής για τα καταδικασμένα μέλη της 17 Νοέμβρη τα οποία θα επικαλεστούν συγκεκριμένες διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, που από νομικούς κύκλους χαρακτηρίζονται σχεδόν φωτογραφικού τύπου.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας, ο οποίος ψηφίστηκε με διαδικασίες φαστ τρακ λίγο πριν τις εκλογές, τώρα «αποκαλύπτεται» καθώς η ουσιαστική εφαρμογή του παράγει έννομα αποτελέσματα. Η είδηση ότι τρομοκράτες έχουν την δυνατότητα να αποφυλακιστούν με όρους δικαίως αιφνιδίασε, ωστόσο, αίσθηση δημιουργεί το γεγονός ότι δεν γίνεται με την ίδια ένταση η συζήτηση για τον κίνδυνο μαζικών παραγραφών υποθέσεων διαφθοράς. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για «διατάξεις –πλυντήριο», επίσης φωτογραφικού τύπου, που με την εφαρμογή τους απαλλάσσονται πρωταγωνιστές υποθέσεων διαφθοράς μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος.

Οι ρυθμίσεις που αφορούν στη δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων, όπως λένε νομικοί, θα οδηγήσουν σε ατιμωρησία λόγω παραγραφής κατηγορούμενους σε υποθέσεις – σκάνδαλα ενώ δημιουργεί προβληματισμό το γεγονός ότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα δεν τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος η περίπτωση της δωροδοκίας – δωροληψίας, αδικήματα τα οποία είναι συνώνυμα με τη διακίνηση μαύρου χρήματος. Το αποτέλεσμα είναι να βρεθούν στο απυρόβλητο επίορκοι υπάλληλοι του δημοσίου αλλά και εκείνοι που τους χρημάτισαν προκαλώντας ζημία στο δημόσιο.

Προφανώς, οι εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας προκαλούν πονοκέφαλο με τα πολιτικά κόμματα να δεσμεύονται ότι θα τροποποιήσουν, μετά τις εκλογές, τα «προβληματικά» άρθρα του Ποινικού Κώδικα που αφορούν στην αποκαλούμενη βαριά εγκληματικότητα ώστε να δημιουργηθεί και πάλι η αίσθηση ασφάλειας στον πολίτη. Ωστόσο, νομικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι είναι το ίδιο επιβεβλημένο να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις και στις διατάξεις που αφορούν τα θέματα διαφθοράς τα οποία μαστίζουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Και σε αυτή την περίπτωση, λένε οι ίδιοι κύκλοι, πρέπει να δημιουργηθεί εκ νέου ένα πλέγμα ασφαλείας για τους πολίτες ώστε να βιώνουν τη βεβαιότητα πως δεν καλούνται να καλύψουν από την τσέπη τους τις «μίζες» που καρπώθηκαν τρίτοι πλουτίζοντας εκμεταλλευόμενοι τις «γκρίζες ζώνες» που το ίδιο του σύστημα έχει επινοήσει για να παραμένουν ατιμώρητοι οι ημέτεροι.