Στη στροφή των νέων της Ελλάδας προς συντηρητικές πολιτικά λύσεις στις εκλογές αλλά και στην απογοήτευσή τους από τη δριμεία οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα, αναφέρεται δημοσίευμα του βρετανικού BBC.
Η εφημερίδα μίλησε με νέους στην Ελλάδα και άκουσε τις απόψεις τους για την πολιτική κατάσταση αλλά και τις προτιμήσεις τους για τις επικείμενες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Όπως πολλοί νέοι Έλληνες, ο Τάσος Σταυρίδης σκοπεύει να αφήσει τη χώρα του όταν πάρει το πτυχίο του στις πολιτικές επιστήμες, ξεκινάει το άρθρο.
«Η οικονομική κρίση κράτησε πολύ περισσότερο από όσο περιμέναμε και είμαστε εξαντλημένοι», αναφέρει ο 22χρονος.
Η γενιά του έχει επηρεαστεί σοβαρά από τη δεκαετή οικονομική κρίση της χώρας.
Με την ανεργία στους νέους να αγγίζει το 40%, 350.000 έως 400.000 απόφοιτοι έχουν μεταναστεύσει από το 2010.
«Οι περισσότεροι φίλοι μου σχεδιάζουν να φύγουν επίσης. Στην Ελλάδα οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί και η οικονομική κατάσταση πολύ άσχημη» λέει ο κ. Σταυρίδης, εκφράζοντας το παράπονό του.
Καθώς οι Έλληνες πολίτες προετοιμάζονται για τις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου, ο 22χρονος και οι συνομήλικοί του δεν υποστηρίζουν κάποιο ριζοσπαστικό, με προσανατολισμό στη νεολαία κόμμα, όπως ο κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ που πέτυχε μεγάλη νίκη στις εκλογές του 2015.
Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ηλικίας από 18 μέχρι 24 (30,5%) υποστήριξαν τη Νέα Δημοκρατία, το παραδοσιακό κόμμα της κεντροδεξιάς που θεωρείται ότι φέρει μερικώς την ευθύνη για την κρίση που τους έπληξε.
Τι προσφέρει το κέντρο;
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές, υπόσχεται χαμηλότερους φόρους, πιο ευρείες ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων υπηρεσιών και μία επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές που θα επιτρέψει περισσότερα χρήματα να επενδυθούν ξανά στη χώρα.
«Η αλήθεια είναι ότι τους κατηγορώ επίσης για την κρίση» παραδέχεται ο κ. Σταυρίδης. «Αλλά πιστεύω ότι ο Μητσοτάκης έχει προχωρήσει σε πολλές αλλαγές. Συμφωνώ με το οικονομικό σχέδιο που έχει το κόμμα του και πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από το πρόβλημα».
«Πρέπει να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομία» πιστεύει. «Ο δημόσιος τομέας της χώρας είναι ανεπαρκής και τεμπέλικος».
Η Ελλάδα έχει μακρά ιστορία ριζοσπαστικών πολιτικά νεανικών κινημάτων, από την εξέγερση των φοιτητών που βοήθησε στην ανατροπή της στρατιωτικής χούντας τη δεκαετία του ’70 μέχρι τις ταραχές από αναρχικούς μετά το ξέσπασμα της κρίσης.
Μήπως οι νέοι άνθρωποι χάνουν το ριζοσπαστικό τους πνεύμα;
Από τον διάλογο με μερικούς νέους Έλληνες φαίνεται ότι από τα χρόνια της επαναστατικής ρητορικής που δεν οδήγησε όμως σε καμία ορατή αλλαγή στην πραγματικότητα, προέκυψε μόνο κυνισμός.
«Η τελευταία φορά που η οικογένειά μου υποστήριξε κάτι αριστερό, αποδείχθηκε ότι αυτό ήταν πολύ χειρότερο» λέει η Ζωή Μπαμπαόλου, μια 19χρονη από τη Θεσσαλονίκη που ψήφισε ΝΔ στις ευρωεκλογές. «Φαίνεται καλύτερο να επιστρέψουμε σε κάτι ασφαλέστερο».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία με μία ισχυρή αντιθεσμική πλατφόρμα αλλά απογοήτευσε πολλούς από τους υποστηρικτές του, αφού αγνόησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σχετικά με το πακέτο λιτότητας που πρότεινε η Ευρωζώνη.
Η 19χρονη, της οποίας ο πατέρας έχασε τη δουλειά του στην αρχή της κρίσης, λέει ότι οι γονείς της αισθάνθηκαν «πολύ απογοητευμένοι και προδομένοι» αφού υποστήριξαν το αριστερό κόμμα.
Αν και η Νέα Δημοκρατία είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα στην οικονομία, οι θέσεις για τα κοινωνικά ζητήματα είναι στιβαρά συντηρητικές.
Οι πολιτικοί της μιλούν για επικέντρωση στις αξίες «οικογένεια, Εκκλησία και έθνος« και ο κ. Μητσοτάκης έχει απευθυνθεί πολλές φορές προς την ακροδεξιά, υποσχόμενος ότι θα πάρει σκληρότερα μέτρα για τη μετανάστευση.
Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε νόμους υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και εργάστηκε προς την κατεύθυνση του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους.
Γιατί η κεντροδεξιά είναι ελκυστική στους νέους;
Με δεδομένο ότι οι έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι Έλληνες είναι περισσότερο φιλελεύθεροι στα κοινωνικά ζητήματα σε σχέση με τις παλαιότερεςς γενιές, γιατί υποστηρίζουν τη ΝΔ;
«Δεν είμαι υπερήφανος για την κοινωνική πολιτική τους για να είμαι ειλικρινής, αλλά πιστεύω ότι αν κάνουμε μία προσπάθεια να βελτιώσουμε την οικονομία, έπειτα ο κοινωνικός φιλελευθερισμός θα μπορεί πιο εύκολα να εφαρμοστεί στο μέλλον» λέει ο Τάσος Σταυρίδης.
Και προσθέτει η Ζωή Μπαμπαόλου: «Ψηφίσαμε ιδεολογικά το 2015 και δεν είδαμε αλλαγές. Οπότε με ενδιαφέρουν περισσότερο τα οικονομικά μέτρα».
Αυτό το πνεύμα κυνισμού είναι έκδηλο όταν κάποιος μιλάει με τους νέους Έλληνες. Έξω από μία καφετέρια στην Κηφισιά, ο 19χρονος Γιάννης Ρέκλος είπε ότι ψηφίζει ΝΔ γιατί «είναι το μη χείρον βέλτιστον».
«Δεν διάκειμαι ευνοϊκά προς τον ΣΥΡΙΖΑ και επιπλέον κάθε μικρό κόμμα που θα πάρει γύρω στο 1% δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα» προσθέτει.
Ωστόσο, όπως δηλώνει, αυτός και οι φίλοι του έχουν ακόμη επιφυλάξεις στο να υποστηρίξουν το κόμμα εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ηγέτης του, Κυριάκος Μητσοτάκης, προέρχεται από μία από τις πιο ισχυρές πολιτικές δυναστείες στην Ελλάδα.
Αυτό είναι ένα αποτρεπτικό στοιχείο σε μία χώρα όπου η διαφθορά και η έλλειψη αξιοκρατίας αναφέρονται από τους αποφοίτους σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως δύο από τους βασικούς λόγους για μετανάστευση. «Είναι μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα» παραδέχεται.
Η 19χρονη Ζωή αναφέρει ότι το γενικό κλίμα που επικρατεί στις παρέες της είναι αυτό της έλλειψης ενδιαφέροντος, αντί της ελπίδας.
«Βλέπω πολλούς ανθρώπους να μην έχουν ιδέα τι να ψηφίσουν ή προς τα πού κλίνουν» λέει. «Βλέπουν τις οικογένειές τους να έχουν καταστραφεί οικονομικά… και νιώθουν ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει».