Την επιβολή πρόσθετων μέτρων ύψους 3 δισ. δραχμών μέσα στο 2013, προέβλεψε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Πάνος Σκουρλέτης, επισημαίνοντας ότι τα περί διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών λέγονται μόνο για «εσωτερική κατανάλωση».

«Ήρθαν, λοιπόν, οι εκπρόσωποι της τρόικας, διαπίστωσαν τις αποκλίσεις με βάση τα συμπεφωνημένα και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά στην ενεργοποίηση των ρητρών απόκλισης, μπροστά δηλαδή στην αυτόματη ενεργοποίηση νέων μέτρων, καθότι δεν πιάνονται οι στόχοι», τόνισε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».

Και πρόσθεσε ότι «αυτά, κατά πρώτους υπολογισμούς, αφορούν περί τα 3 δις για το 2013. Και το πραγματικό πρόβλημα για την κυβέρνηση σήμερα προφανώς είναι πώς θα προσπαθήσει να βαφτίσει το κρέας ψάρι, να πείσει ότι μάχεται, ότι αγωνίζεται και ότι εν πάση περιπτώσει δίνει ένα αγώνα για τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας».

Σημείωσε δε ότι «ότι αυτές όλες οι κραυγές από μέρους των δύο άλλων εταίρων της κυβέρνησης, ότι δεν αντέχει άλλο η κοινωνία κι ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές, για να αποκτήσουν νόημα και περιεχόμενο, πρέπει να συνοδεύονται από συγκεκριμένες πια ενέργειες. Εάν πράγματι, έστω και τώρα, έχει συνειδητοποιηθεί από το σύνολο της κυβέρνησης ή από τις άλλες δυνάμεις που τη στηρίζουν ότι είναι εγκλωβισμένοι, ότι είναι όμηροι των υπογραφών και των δεσμεύσεών τους, δεν έχουν παρά να σταματήσουν την εφαρμογή αυτού του προγράμματος, να παραιτηθούν και να προσφύγουν στη λαϊκή ετυμηγορία.

Για τα «εκκρεμή» ζητήματα με την τρόικα, ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει εκχωρήσει την αρμοδιότητα αποφάσεων «για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, έχει δεσμευτεί για τις αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα, προσπαθεί να μετονομάσει το χαράτσι για τα ακίνητα σε ένα νέο ενιαίο φόρο, αλλά δεν παύει να παραμένει ίδιο το περιεχόμενο, η σκληρότητα αυτής της πολιτικής και βεβαίως οι οδυνηρές επιπτώσεις για το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, παράλληλα, πως τα «όσα είπε ο κ. Σαμαράς περί της θεωρίας των δύο άκρων, η ψήφος του κ. Κεφαλογιάννη κατά της άρσης της ασυλίας του κ. Κασιδιάρη και το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι ακόμα ο κ. Κωτούλας σύμβουλος επί θεμάτων μεταναστευτικής πολιτικής, όντας ένας λάτρης των ναζιστικών ιδεών και απόψεων, αποτελούν εκφράσεις αυτής της δεξιάς τελικά στρατηγικής της έντασης και της δεξιάς μετάλλαξης της Ν.Δ. υπό τον Αντώνη Σαμαρά».

Για τη λίστα Λαγκάρντ ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως «όταν συζητιόταν η σύσταση της επιτροπής, είχαμε ήδη αναφερθεί σ’ αυτές τις πλευρές, σ’ αυτές τις απόπειρες συγκάλυψης εκ μέρους των μνημονιακών εταίρων» και «τελικά έρχεται η ίδια η ζωή να επιβεβαιώσει αυτούς τους φόβους μας, αυτές τις καταγγελίες μας».