Το γεγονός πως το ένα τρίτο των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές επέλεξε τη ΝΔ αποτελεί θετική ψήφο στο πρόγραμμά της, τις πολιτικές της θέσεις και το ήθος της, όπως τονίζει ο Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας ενόψει εθνικών εκλογών: «Ζητάμε καθαρή εντολή για εθνική αυτοδυναμία. Σεβόμαστε τους πάντες, δεν υποτιμάμε κανέναν και δεσμευόμαστε να υπηρετήσουμε όλους τους Έλληνες είτε μας ψηφίσουν, είτε όχι. Αρκεί να δει κανείς την ακυβερνησία και το χάος στους Δήμους, ως αποτέλεσμα της απλής αναλογικής του νόμου Σκουρλέτη, για να καταλάβει πόσο σημαντική είναι αυτή η εκλογή».
«Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα. Πρώτιστο μέλημά μας είναι η αποκατάσταση της κανονικότητας, σε όλα τα επίπεδα», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Δημοκρατία», ενώ για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ λέει πως η ΝΔ δεν κάνει μικροπολιτική ασχολούμενη «με τα εσωτερικά άλλων κομμάτων και τις καριέρες πολιτικών».
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο απαντά: «Ο κ. Βενιζέλος, ένας πολιτικός με μεγάλη διαδρομή, παραμένει μέλος και στέλεχος του ΚΙΝΑΛ. Η Νέα Δημοκρατία δήλωσε ότι δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα συνεργασίας».
Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ επικρίνει την κυβέρνηση για τη ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα λίγο πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών και λέει μεταξύ άλλων: «Είναι ντροπή να επιχειρείται η μετατροπή του βιασμού από κακούργημα σε πλημμέλημα και να αποσύρεται μπροστά στις αντιδράσεις της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου».
«Στην πολιτική μου διαδρομή και στη ζωή, θέλω να ανοίγω δρόμους. Ακόμα και αν χρειαστεί να τους χαράξω. Οι προσπάθειες δεν πρέπει να μένουν ημιτελείς και έτσι έχω μπει στο «ρινγκ» της πολιτικής αποφασισμένος να αντέξω σε όλους τους γύρους», αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξης, σύμφωνα με αποσπάσματά της που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ενώ σε ερώτηση αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε «μυστική διπλωματία» όσον αφορά στα εθνικά θέματα, απαντά: «Το ζήτημα δεν είναι αν το πιστεύω. Το έπραξαν. Στην περίπτωση του Μακεδονικού ζητήματος έγινε μόνο μυστική διπλωματία. Ο πρωθυπουργός και ο κ. Κοτζιάς ανέλαβαν ιδιωτικά τις διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της γείτονος και το διεθνή παράγοντα, αγνοώντας τις θεσμικές διαδικασίες. Τελικά έφεραν και ψήφισαν μια κακή και επιζήμια συμφωνία. Τα εθνικά θέματα απαιτούν σοβαρότητα, στιβαρότητα και εθνική στρατηγική. Όσον αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η δουλειά μου δεν είναι να ανησυχώ αλλά να δρω».