«Το ΚΚΕ, εκφράζοντας το αίτημα των εργαζομένων, κατέθεσε τροπολογία για την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου, μείωση που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Την τροπολογία του ΚΚΕ την απέρριψε η κυβέρνηση στις 15 Μάη.
Η κυβέρνηση στη συνέχεια έφερε στη Βουλή δική της τροπολογία, σχετικά με την μείωση του αφορολόγητου, αλλά την ίδια στιγμή στο ίδιο το κείμενο την αναιρεί, καταργώντας τα αποκαλούμενα αντίμετρα και πιο συγκεκριμένα:
– Καταργεί τη μείωση του αρχικού συντελεστή φορολογίας για μισθωτούς και συνταξιούχους από το 22% στο 20%.
– Καταργεί διάταξη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% αν το ποσό του φόρου δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ, υπό τον περιορισμό ότι η μείωση δε θα ήταν μεγαλύτερη από τα 70 ευρώ.
– Αποσύρει την προνομοθετημένη κατάργηση της λεγόμενης εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα από 12.000 έως 30.000 ευρώ
Το ΚΚΕ ζήτησε από την κυβέρνηση, στην τροπολογία της, να περιορισθεί μόνο στο θέμα της ακύρωσης της μείωσης του αφορολόγητου και να αποσύρει τις υπόλοιπες διατάξεις. Η κυβέρνηση επίσης δεν κάνει ούτε το αυτονόητο. Να ξεχωρίσει δηλαδή την ψηφοφορία για το άρθρο για το αφορολόγητο και για τα αντίμετρα» αναφέρει σε δήλωσή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε την πρόταση του ΚΚΕ, γιατί έχει δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, στους θεσμούς, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων. Το ΚΚΕ, επειδή υποστηρίζει την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου και διαφωνεί με τα άλλα ζητήματα που περιέχει η κυβερνητική τροπολογία, επιμένει να μπει σε ψηφοφορία η δική του τροπολογία για την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου» υπογραμμίζει στη συνέχεια της δήλωσής του.
«Η κυβέρνηση όμως αρνείται να θέσει σε ψηφοφορία τη δική μας τροπολογία και για αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετηθούμε με την ψήφο μας μόνον στην κυβερνητική τροπολογία. Ακριβώς επειδή η ψήφος μας είναι “ΝΑΙ” για την κατάργηση του νόμου που μειώνει το αφορολόγητο και “ΟΧΙ” στην κατάργηση όλων των άλλων θετικών, για το λαό, αντιμέτρων, είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετηθούμε με το “ΠΑΡΩΝ”, που εκφράζει ακριβώς αυτό» καταλήγει στη δήλωσή του ο Ν. Καραθανασόπουλος.