Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων καλείται να λογοδοτήσει σήμερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος, καθώς ξεκινά η πρώτη δίκη του για τις ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες την περίοδο 2006 – 2009.
Το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν στην παράλειψη δήλωσης το 2006 καταθέσεων, μετοχών και αξιογράφων συνολικής αξίας περίπου 47.000 ευρώ.
Αντίστοιχα περιλαμβάνει την παράλειψη δήλωσης το 2007 ποσών περίπου 33.000 ευρώ από καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα και το 2008 καταθέσεων 20.000 ευρώ.
Τέλος, την παράλειψη δήλωσης το 2009 της αγοράς από την επίσης προφυλακισμένη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη, του ακινήτου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο πλέον έχει δεσμευτεί με απόφαση του ανακριτή της υπόθεσης του λεγόμενου «μαύρου πολιτικού χρήματος» για τους εξοπλισμούς.
Το νεοκλασσικό της Διονυσίου Αεροπαγίτου, εξαιτίας του οποίου ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα για να αποκαλυφθούν στη συνέχεια οι μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα, αποτελεί κομβικό σημείο της υπόθεσης.
Ο πρώην υπουργός αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται και αντιτείνει ότι το επίμαχο ακίνητο αγοράστηκε το 2009 και έτσι δηλώθηκε το 2010, για τη χρήση του 2009, ενώ υποστηρίζει ότι έχει προσκομίσει επαρκή στοιχεία που δικαιολογούν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για μίζες ακόμη και λίγες ημέρες πριν τη σύλληψή του. Σύμφωνα με την εφημερίδα Realnews, μόλις έξι ημέρες πριν εκδωθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του και ενώ ο κλοιός είχε αρχίσει να σφίγγει γύρω του, ο Άκης μετέφερε 40.000 ευρώ από την Ελβετία σε λογαριασμό του στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από στοιχεία που έστειλε η τράπεζα Morgan Stanley στις ελληνικές δικαστικές αρχές, στις 5 Απριλίου κατατέθηκαν 40.000 ευρώ από την Nulufield (Μία από τις offshore μέσω των οποίων διακινήθηκε μαύρο χρήμα από τις μίζες των εξοπλιστικών) σε λογαριασμό της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος με δικαιούχο την Παρασάτιδα Τσάκου, η οποία συνδέεται σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές με την offshore MoreliaTrading S.A. Πρόκειται για εταιρείες που χρησιμοποιοιύνταν ως βιτρίνα και ήταν μέρος ενός «καλά στημένου δικτύου εταιρειών και τραπεζικών λογαριασμών» μέσω των οποίων διακινούνταν μεγάλα ποσά από μίζες.