Αποφασισμένος να προχωρήσει με σταθερά βήματα στη μεταρρύθμιση του μηχανισμού φορολογικής διοίκησης, με άξονες τη διαφάνεια, τη λειτουργία κανόνων και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών, εμφανίστηκε ο γγ Δημοσίων Εσόδων Γ. Θεοχάρης, σε εκδήλωση που έγινε αργά χτες βράδυ, με θέμα «Χωρίς ριζική διοικητική μεταρρύθμιση, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη».

«Το θέμα είναι πώς θα γίνει η μεταρρύθμιση και με ποια βήματα», είπε, «γιατί οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν μόνον θετικό πρόσημο, αλλά και κάποιοι “την πληρώνουν” και χρήζουν προστασίας».

Μίλησε με παραδείγματα από την ολιγοήμερη εμπειρία του στο υπουργείο Οικονομικών, για να καταδείξει ότι η ευκολία και η ρουτίνα της γραφειοκρατίας «καταπίνει» τους στόχους.

Ο κ. Θεοχάρης είπε ότι θα κάνει μικρά και σταθερά βήματα, δίνοντας πρώτος το παράδειγμα στους συνεργάτες του, στα θέματα διαφάνειας και οικοδόμησης εμπιστοσύνης, δημοσιεύοντας από την αρχή της θητείας του «πόθεν έσχες».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης συστήθηκε ως «φανατικός της τοπικής αυτοδιοίκησης», παρά τις παθογένειές της. «Αφηγήθηκε» το όραμά του για μητροπολιτικούς δήμους – που «παρέλειψε» να συμπεριλάβει η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη – με ίδιους πόρους για την παιδεία και τη χωροταξία, ως εργαλεία και κίνητρα για την αναζωογόνηση των πόλεων.

Η «ριζική διοικητική μεταρρύθμιση» συνεπάγεται την εγκατάλειψη της πελατειακής λογικής, που κατατείνει στην αυθαιρεσία, τη διαφθορά και την κοινωνική αδικία, δήλωσε ο Ευρωπαίος Μεσολαβητής Ν. Διαμαντούρος.