«Θυμάμαι το πάρκο Τρίτση να είναι απροσπέλαστο, για γυναίκες σίγουρα, πολλές φορές ίσως και για άνδρες. Τις τελευταίες φορές που έρχομαι, όπως και τώρα, συζητάμε όρθιοι διότι δεν υπάρχει χώρος στα παγκάκια, που είναι γεμάτα. Επειδή χιλιάδες άνθρωποι είναι εδώ, φέρνουν τα παιδιά τους». Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου επισκέφθηκε το πρωί της Κυριακής το πάρκο Τρίτση -έναν μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στα σύνορα των Δήμων Αγίων Αναργύρων -Καματερού και Ιλίου και είχε την ευκαιρία να δει από κοντά εκατοντάδες οικογένειες με μικρά παιδιά να απολαμβάνουν τη φύση. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο του Λεκανοπεδίου.
Για να καταλάβετε το μέγεθός του, το περίφημο Χάιντ Πάρκ στο Λονδίνο έχει έκταση 1.420 στρεμμάτων και ο Εθνικός μας κήπος έχει έκταση 158 στρεμμάτων» λέει η Ρένα Δούρου στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, που την συνάντησε στο Πάρκο να μιλάει με κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι είχαν κατακλύσει κάθε γωνιά. Ακούγεται υπερβολικό αλλά το πάρκο Τρίτση δέχεται κάθε Σαββατοκύριακο κατά μέσο όρο 15.000 επισκέπτες.
«Η Περιφέρεια Αττικής έχει ενισχύσει αποφασιστικά το πάρκο Τρίτση, διαθέτοντας μέχρι σήμερα 700.000 ευρώ και δεν σταματάμε εδώ», λέει η Ρένα Δούρου. «Υπάρχουν τεχνικές μελέτες από τον νέο φορέα προς την περιφέρεια Αττικής -με το καλό να συνεχίσουμε και την καινούργια θητεία -γιατί αν έρθει κάποιος άλλος δεν ξέρουμε αν θα είναι προτεραιότητα αυτά- θα υλοποιηθούν. Πέρα από τα ποσά, η εικόνα μιλά από μόνη της γιατί κανένας γονιός δεν θα έθετε την ασφάλεια του παιδιού του σε διακινδύνευση αν το πάρκο ήταν παραμελημένο όπως ήταν πριν από το 2014 που το αναλάβαμε εμείς» προσθέτει.
Η περιφερειάρχης Αττικής τονίζει ότι «χάρη και στα εξαιρετικά στελέχη που βρίσκονται στον καινούργιο Φορέα Διαχείρισης με επικεφαλής, τον καθηγητή κ. Πολύζο, έχουμε να περιμένουμε πάρα πολλά και ιδίως για το κτιριακό απόθεμα που διαθέτει το πάρκο το οποίο είναι τόσο μεγάλο όπως του Πεδίου του Άρεως και να περιμένουμε και καινούργιες υποδομές. Αυτό που είναι εξαιρετικό είναι ότι το πάρκο Τρίτση έχει μια χλωρίδα και μια πανίδα που είναι τόπος έλξης για τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα στα διαμερίσματα ή σε κακοφωτισμένες γειτονιές ή μπροστά σε ένα τάμπλετ. Θέλω να σας πω ότι έχουμε να περιμένουμε πολλά ακόμα και ότι στόχος μας είναι πάντα να είναι ένα πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης».
Να δοθεί η αρμοδιότητα της «μητροπολιτικότητας» στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας μας
Ρωτάμε την περιφερειάρχη Αττικής αν στο πρόγραμμά της είναι η δημιουργία και άλλων μητροπολιτικών πάρκων στην περιφέρειά της, όπως στα Τουρκοβούνια για παράδειγμα.
«Κατ’ αρχάς η περιφέρεια θα πρέπει να αποκτήσει τη μητροπολιτική αρμοδιότητα. Να σας το πω απλά. Εμείς ως περιφέρεια είχαμε συγκρουστεί με την κυβέρνηση όταν προετοιμαζόταν ο τελικά ψηφισμένος νόμος «Κλεισθένης», και δεν είχαμε συγκρουστεί όπως έκαναν ο κ Πατούλης και ο κ. Σγουρός για την απλή αναλογική. Αυτή την είχαμε στηρίξει γιατί θεωρούμε ότι είναι μια σπουδαία δημοκρατική τομή για τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είχαμε συγκρουστεί όμως για τον τρόπο με τον οποίο και ο «Κλεισθένης» δεν κέρδισε τον χαμένο χρόνο για την τοπική αυτοδιοίκηση στην κατά τα άλλα ευρωπαϊκή πατρίδα μας. Είχαμε προτείνει συγκεκριμένες πρακτικές και νόμους που έχουν εφαρμοστεί σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ με βαριά και ουσιαστική παράδοση στην τοπική αυτοδιοίκηση όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Δεν εισακουστήκαμε, παραμένει η αρμοδιότητα της μητροπολιτικότητας να αποδοθεί στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας μας, δηλαδή στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία. Όμως εμείς ούτως ή άλλως λειτουργούμε με έναν τέτοιο τρόπο» λέει η Ρένα Δούρου .Χωρίς άλλωστε να έχει αρμοδιότητα ως προς το προσφυγικό -μεταναστευτικό ζήτημα η περιφέρεια Αττικής «προχώρησεστη δημιουργία του πρώτου logistic, το οποίο ψηφίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως καλύτερη ευρωπαϊκή πρακτική» προσθέτει.
«Παιδί, πέρα από το ποτάμι»
Η περιφερειάρχης Αττικής παραδέχεται ότι η δυτική Αθήνα έχει την χειρότερη αναλογία τετραγωνικών μέτρων πρασίνου ανά κάτοικο.« Θέλουμε να συμβάλουμε και εμείς ώστε αυτό το θλιβερό κλάσμα που έχουμε και αφορά την αναντιστοιχία πρασίνου σε τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο και που είναι η χειρότερη αναλογία σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη, να προσπαθήσουμε να την αναστρέψουμε. Δεν είναι εύκολο, καθώς έχει κτιστεί με τέτοιο τρόπο το λεκανοπέδιο, αλλά και οι δυτικές συνοικίες της Αττικής, που θα έπρεπε να γκρεμίσεις πολλά σε αρκετούς δήμους. Λέω, και δεν ακούγεται πολύ πολιτικό, αλλά αν δεν ήμουνα παιδί που γεννήθηκε πέρα από το ποτάμι, να μην είχα εικόνα της παραμέλησης του Πάρκου Τρίτση που παραλάβαμε. Δυστυχώς αυτό δεν το καταλαβαίνουν πολλοί αιρετοί, είτε στο ελληνικό κοινοβούλιο, είτε σε άλλους θεσμούς της ελληνικής δημοκρατίας» αναφέρει η Ρένα Δούρου.
Η περιφερειάρχης Αττικής δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της για την αναμέτρηση της Κυριακής. «Προσδοκώ ότι οι συμπολίτες μου δεν θα σπάσουν αυτό το συμβόλαιο αξιοπρέπειας που υπογράψαμε το 2014, θα το ανανεώσουν εκ νέου. Γιατί αυτό που τους προτείνεται ως εναλλακτικό απέναντι στη διοίκηση της Δούρου, όχι μόνο εναλλακτικό δεν είναι αλλά έρχεται από το παρελθόν και οδήγησε στη χρεοκοπία και την τοπική αυτοδιοίκηση και την πατρίδα ολόκληρη. Μιλάμε για υποψηφιότητες που είναι μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης» λέει η Ρένα Δούρου για τους διεκδικητές της περιφέρειας Αττικής. «Νομίζω ότι σε αντίθεση με μιντιακά συμφέροντα, σε αντίθεση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μου κάνει την τιμή εδώ και χρόνια τώρα να ξυπνάει και να κοιμάται με δελτία Τύπου εναντίον μου, οι συμπολίτες μου ξέρουν ότι δεν υπάρχει γειτονιά και στους 66 δήμους της Αττικής που να έχει την ίδια εικόνα με αυτήν που είχε πριν αναλάβω» λέει χαρακτηριστικά η Ρένα Δούρου.
Τη Ρένα Δούρου συνόδευσαν στην επίσκεψή της στο Πάρκο Τρίτση ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αγίων Αναργύρων -Καματερού Γιώργος Κομματάς και Ιλίου Κώστας Κάβουρας.