Η κοινή γλώσσα των Παγκόσμιων Στόχων του ΟΗΕ για την ανάπτυξη των πόλεων μέχρι το 2030 συζητήθηκε στο πλαίσιο του KΟΣΜΟΣLab, της ανοιχτής διαβούλευσης της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, με θέμα «Νέα αστική ατζέντα: η μάχη των πόλεων», που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
«Μέχρι σήμερα οι πόλεις διαγωνίζονταν για έργα που είχαν συμφωνηθεί σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο όλες οι πόλεις δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι τοπικές και περιφερειακές αρχές αποκτούν όλο και περισσότερη πολιτική αυτονομία, όλο και περισσότερες αρμοδιότητες στο σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικών και δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης καθώς και περισσότερους πόρους. Η τάση αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη και γνωρίζουν καλύτερα πώς να λειτουργήσουν προς όφελός του», δήλωσε ο Π. Κόκκαλης.
Και συμπλήρωσε ο κ. Κόκκαλης ότι «η ΕΕ είναι πρωτοπόρος σε θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης σε σχέση με άλλες υπερδυνάμεις. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη που θα διατηρεί τις αξίες της ατομικής ελευθερίας και των ίσων δικαιωμάτων και θα χρησιμοποιήσει το τεχνολογικό της προτέρημα στην καθαρή ενέργεια, ώστε να παράξει μια βιώσιμη στρατηγική που εκφράζεται από τους Παγκόσμιους Στόχους».
Η Αλεξάνδρα Τσάτσου, Urban Policy Expert, ανέπτυξε τις δύο προσεγγίσεις για την αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, τον μετριασμό και την προσαρμογή, ενώ σημείωσε την ανάγκη «να δημιουργήσουμε στις πόλεις πράσινες υποδομές για να οδηγηθούμε στην αστική ανθεκτικότητα και να χρησιμοποιήσουμε τα οικοσυστήματα για να έχουμε οφέλη στις πόλεις και καλύτερη ποιότητα ζωής». Αναφέρθηκε, επίσης, στο παράδειγμα της Ολλανδίας, που πρωτοπορεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς και σε παραδείγματα από την Ταϋλάνδη αλλά και τη Νέα Υόρκη.
Ο Ηλίας Σαββάκης, Γ.Γ του Δήμου Αγίου Δημητρίου, αναφέρθηκε στους τέσσερις πυλώνες της στρατηγικής του Δήμου: την εμπλοκή πολιτών στις αποφάσεις, τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη και την ενσυναίσθηση. «Πρώτη φορά μια πόλη κατάρτισε απολογισμό βιώσιμης ανάπτυξης το 2016 και σε λίγο καιρό θα παρουσιαστεί ο απολογισμός μας για το 2017», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επίσης, παρουσίασε το 1ο βιώσιμο Δημοτικό σχολείο στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, στο πλαίσιο του οποίου τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τους Παγκόσμιους Στόχους και τις επιδιώξεις.
Ο Στέφανος Λιτσαρδόπουλος, εμπορικός διευθυντής της Novoville, παρουσίασε την ομώνυμη καινοτόμο πλατφόρμα που στοχεύει στην εποικοδομητική αλληλεπίδραση πολιτών, αιρετών και δημοτικών υπηρεσιών. Μέσω της εφαρμογής οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν, να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες του Δήμου και να διαχειρίζονται τις ηλεκτρονικές πληρωμές τους.
Ο Παναγιώτης Κτενίδης, ερευνητής από το Εργαστήριο Ήπιων μορφών Ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος του Παν/μίου Δυτικής Αττικής, τόνισε την ανάγκη της εκπαίδευσης των νέων στους Παγκόσμιους Στόχους και της χρήσης των νέων τεχνολογιών με σκοπό να «δώσουμε έξυπνες λύσεις στους πολίτες». Παρουσίασε, τέλος, την πρωτοβουλία «Project Tilos», τονίζοντας ότι «οι στόχοι και το όραμα υπάρχουν. Πρέπει τώρα με έργα να ολοκληρώσουμε τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο πολιτισμό».