Το «ακανθώδες» ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ανάπτυξης, κ.κ. Τσαυτάρη, Στουρνάρα και Χατζηδάκη.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα λυθούν τα προβλήματα των αγροτών και δεν θα υπάρχουν πλέον μπλόκα.

Ο Αθανάσιος Τσαυτάρης, ανακοίνωσε τη συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων για εξειδικευμένα μέτρα για τους αγρότες.

Για την επιστροφή του ΦΠΑ, ο υπουργός σημείωσε ότι βρέθηκε κάποια λύση μετά την ανάλυση των στοιχείων, έτσι ώστε οι περισσότεροι των αγροτών θα πάρουν ψηλά ποσοστά επιστροφής ενώ με τον έλεγχο των στοιχείων φαίνεται ότι κάποιοι δεν δικαιούνται να πάρουν αυτά τα νούμερα.

Επισήμανε, επίσης, ότι λύνεται το πρόβλημα που δημιουργήθηκε για τη συνταξιοδότηση των αγροτών, μετά τη μετακίνηση του ορίου ηλικίας από τα 65 στα 67.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της υπερ-υποθηκευμένης γης των αγροτών από την παλαιά ΑΤΕ, είτε αυτή αφορούσε τα εξυπηρετούμενα δάνεια τους, όπως πήγαν αυτή τη στιγμή στη νέα ΑΤΕ-Πειραιώς είτε έμειναν στην προηγούμενη, σύμφωνα με τον υπουργό, διευθετούνται πολύ ικανοποιητικά σε τρεις άξονες, διαβεβαιώνοντας ότι κανένας αγρότης δεν θα χάσει τη γη του.

Τέταρτον, σε ό,τι αφορά την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης των πετρελαιοειδών, όπως είχα πει, θα δοθεί νωρίτερα. Δηλαδή από τα 160 εκατ., όπως συνηθίζονταν να δίνονται στο παρελθόν, θα δοθούν 80 εκατ. τώρα και δεν θα δοθεί μειωμένο το φθινόπωρο. Θα δοθούν, επομένως, άλλα 80 εκατ. τον Σεπτέμβριο.