Στις δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής και την εξάπλωσή της στη Γερμανία επικεντρώνεται νέο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, υποστηρίζοντας ότι σκοπός είναι να στρατολογήσει έλληνες ομογενείς, κυρίως, όσους φθάνουν στη χώρα προς αναζήτηση εργασίας.

Η Guardian φιλοξενεί δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων, που αναφέρουν ότι «γερμανοί και έλληνες ακροδεξιοί έχουν στενές επαφές προκειμένου να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην Ευρώπη».

Οι οργανώσεις των ομογενών που ζουν στη Γερμανία έχουν καταδικάσει την παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Νυρεμβέργη, ενώ το γραφείο για την προστασία του Συντάγματος στη Βαυαρία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις».

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει, πάντως, ότι παρότι η Χρυσή Αυγή με ανακοίνωσή της διέψευσε ότι υπάρχει τέτοιος «πυρήνας» στη Νυρεμβέργη, ο βουλευτής της Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε ότι υπάρχει τέτοια οργάνωση στη Γερμανία, «καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός ελλήνων εθνικιστών σε αυτή τη χώρα και η Χρυσή Αυγή αποφάσισε να σχηματίσει εκεί τοπική οργάνωση».