Εν μέσω κινητοποιήσεων από αρκετές κοινωνικές ομάδες συναντώνται το απόγευμα οι πολιτικοί αρχηγοί. Το ζητούμενο για την τρικομματική κυβέρνηση είναι αν το ΚΚΕ επιθυμεί να προκαλέσει ταυτόχρονη αναταραχή διαρκείας και αν θα επιχειρήσει να εξαντλήσει την ανοχή και αντοχή της κυβέρνησης ή θα γίνουν λελογισμένες αντιπαραθέσεις.
Η εμπλοκή των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στις κινητοποιήσεις προβληματίζει ενώ έχουν ανάψει τα τηλέφωνα μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργείων για να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Είναι προφανές ότι οι αρχηγοί δεν επιθυμούν να συναντηθούν εν μέσω εικόνων από επεισόδια και συγκρούσεις. Ειδικά, ο κ. Φ. Κουβέλης θα έλθει σε δυσχερή θέση αν υπάρχουν συγκρούσεις με τα ΜΑΤ αν και όπως επισημαίνουν στο Μαξίμου είναι προφανές πως «οι αρχηγοί έχουν κοινούς στόχους στο πλαίσιο της κυβέρνησης αλλά έχουν και αυτόνομο ρόλο στο πλαίσιο των κομμάτων τους».
Τούτο σημαίνει ότι ο κ. Κουβέλης ή ο κ. Βενιζέλος μπορεί να διαφωνεί ή να διαφοροποιείται με πτυχές της ασκούμενη πολιτικής που δεν δυναμιτίζουν όμως την πορεία της οικονομίας ή την κυβερνητική σταθερότητα.
Οι διαφοροποιήσεις του κ. Κουβέλη ή του κ. Βενιζέλου όπως σημειώνουν με νόημα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αναζωογονούν τον πολιτικό διάλογο, διευκολύνουν στην διαπραγμάτευση με την τρόικα και ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα στα κόμματα τους να διατηρούνται στο πολιτικό σκηνικό κόντρα στη φθορά που συνεπάγεται η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει σκληρή πολιτική λιτότητας.
Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ από θέση αρχής διαφωνούν με την πολιτική πυγμής ενώ και για ιδεολογικούς λόγους δεν δέχονται την υποψία άσκησης βίας από τις αρχές σε βάρος συλληφθέντων, έστω και αν είναι τρομοκράτες.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Σαμαράς θέλει να χρησιμοποιήσει και ως διαπραγματευτικό όπλο τη συνάντηση των αρχηγών στη Σύνοδο Κορυφής, για να πιέσει να πάρει θετική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής αύριο για τους κοινοτικούς πόρους και την αξιοποίηση των κονδυλίων για ανάπτυξη, ενίσχυση της οικονομίας αλλά και των αδυνάμων.
Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ο κ. Σαμαράς έχει βάσιμες ελπίδες να πάρει περί τα 2 δισ. παραπάνω από όσα δικαιούται η χώρα καθώς οι εταίροι φαίνονται να αποδέχονται εν μέρει την επιχειρηματολογία ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί η κατανομή των πόρων στις χώρες με βάση τα στατιστικά στοιχεία προς κρίσης. Αν και στο Μαξίμου δεν το επιβεβαιώνουν από την άλλη δεν το διαψεύδουν.
Αν και εφόσον ισχύει η πληροφορία τότε ο πρωθυπουργός επιθυμεί να σηματοδοτήσει ότι δεν επιθυμεί να καρπωθεί μόνος του το θετικό αποτέλεσμα αλλά να δείξει ότι οφείλεται στη συντονισμένη δράση και πίεση των κυβερνητικών εταίρων. Στην κατεύθυνση αυτή σημασία έχει το ραντεβού με τον Πήτερ Στάινμπρουκ το πρωί στο Μαξίμου, τον οποίο συνάντησε πριν από λίγες ημέρες στο Βερολίνο και ο κ. Βενιζέλος.