Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, επικεντρώνεται νέο δημοσίευμα της New York Times, αποτιμώντας τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα.
Η New York Times χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα ως «νεαρό σωτήρα που αναδύθηκε από την κρίση χρέους», επισημαίνοντας ότι παρότι δεν είναι ούτε 40 χρονών, «η εναντίωσή του στις πολιτικές λιτότητας τον καθιστά τον επικρατέστερο υποψήφιο για την ανάληψη της πρωθυπουργίας στην Ελλάδα».
Σχολιάζοντας τις επαφές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε Ευρώπη και Αμερική, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι «ο στόχος του ήταν να ενισχύσει τη δημοτικότητά του αλλά και να ασκήσει νέες πιέσεις για ένα μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους». «Ο ίδιος, ισχυρίζεται ότι η Ευρώπη μπλοφάρει με την απειλή αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εάν δεν εφαρμοστούν οι αυστηρές περικοπές».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ακόμη και αν ο Αλέξης Τσίπρας κερδίσει τις επόμενες εκλογές, πιθανότατα θα αποτύχει και ο ίδιος να κερδίσει αυτό που ζητάει, δηλαδή ένα γενναίο κούρεμα στο ελληνικό χρέος. Ο λόγος είναι ότι οι πιστωτές της Ελλάδας – και ιδιαίτερα η Γερμανία – υποπτεύονται ότι μπλοφάρει και ο ίδιος. Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι η ελληνική οικονομία κρέμεται από μία κλωστή και η αποτυχία εφαρμογής του προγράμματος μπορεί να βυθίσει την ελληνική οικονομία».
H New York Times υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «οι περισσότεροι Έλληνες δεν είναι καταδικασμένοι σε έναν αιώνιο κυνισμό. Χρειάζονται έναν ηγέτη με το θάρρος να τους πει ότι με τους παλαιούς τρόπους επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν θα επιστρέψουν στην ευημερία. Έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κινηθούν προς την αξιοκρατία». Εκτιμά, δε ότι «η Ελλάδα προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στο ήδη υπάρχον σύστημα».
Καταλήγοντας, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Έλληνες δεν χρειάζεται να γίνουν Γερμανοί. Πρέπει απλά να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα: Πως δεν μπορείς πάντα να παίρνεις, χωρίς εσύ ο ίδιος να κάνεις τίποτα. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν ηγέτη που θα έχει το θάρρος να πει την αλήθεια».
«Ο Τσίπρας μπορεί να κερδίσει σημαντικές παραχωρήσεις από τη Γερμανία και τους άλλους πιστωτές της Ελλάδας, αν κάνει αυτό που κανένας άλλος Ευρωπαίος ηγέτης δεν κατάφερε: Να πείσει τους Έλληνες πως η χώρα χρειάζεται εθνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και όχι μόνο νέα μέτρα λιτότητας», υποστηρίζει.