Η οικονομική κρίση η οποία ξέσπασε το 2008 δεν φαίνεται να επηρέασε τους έλληνες πολιτικούς, αφού οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» που υπέβαλαν για τη χρονιά αυτή τα μέλη του Κοινοβουλίου όχι μόνο δεν δείχνουν μείωση εισοδημάτων, αλλά για αρκετούς παρατηρείται αύξηση των ήδη μεγάλων περιουσιακών στοιχείων τα οποία διέθεταν.

Η δημοσιοποίηση χθες των δηλώσεων επιβεβαίωσε ότι στα έδρανα της Βουλής, αλλά και στο Υπουργικό Συμβούλιο, την πλειοψηφία αποτελούν «έχοντες και κατέχοντες», παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα έχει δηλώσει ως αποκλειστικό ή κύριο εισόδημα τη βουλευτική αποζημίωση που κατά μέσον όρο την ελεγχόμενη χρονιά κυμαινόταν στο ποσόν των 100.000 ευρώ ετησίως.

Ορισμένοι από αυτούς εξελίσσονται σε συλλέκτες… ακινήτων ή οικοπέδων, ενώ κάποιοι άλλοι βλέποντας τη κρίση να πλησιάζει προτίμησαν να κρατήσουν τις αποταμιεύσεις του σε τραπεζικές καταθέσεις ή σε ασφαλή ομόλογα του δημοσίου, εγκαταλείποντας τα περισσότερο «τοξικά» χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

Συλλογές δεκάδων ακινήτων που εντυπωσιάζουν, όπως του βουλευτή Χανίων του ΠαΣοΚ κ. Ευτ. Δαμιανάκη, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου και της συζύγου του (58) ή του πρώην υπουργού κ. Γ. Βουλ γαράκη (39 μαζί με τη σύζυγό του), καταθέσεις που προκαλούν ίλιγγο, όπως του «γαλάζιου» βουλευτή Χαλκιδικής κ. Γ. Βαγιωνά (2,1 εκατ. δολάρια, πάνω από 200 εκατ. ιαπωνικά γεν και 165.000 ευρώ) ή του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου (2,7 εκατ. ευρώ), υψηλά οικογενειακά εισοδήματα, όπως της συζύγου του πρώην «τσάρου» της Οικονομίας κυρίας Δίκας Αλογοσκούφη ή του κ. Ισίδ. Κούβελου, συζύγου της πρώην υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη , που και οι δύο υπερέβησαν το 1 εκατ. ευρώ, καθώς και πλούσια χαρτοφυλάκια σε μετοχές και ομόλογα, όπως αυτά που δηλώνει η υφυπουργός Εργασίας κυρία Αννα Νταλάρα, σύζυγος του γνωστού τραγουδιστή κ. Γ. Νταλάρα, συνθέτουν μια εικόνα που παραπέμπει στη περιώνυμη πλέον έκφραση «λεφτά υπάρχουν».

Η ύπαρξη των χρημάτων όμως δεν φαίνεται στα δηλούμενα εισοδήματα ακόμη και γνωστών επαγγελματιών, όπως της δικηγόρου κυρίας Ελίζας Βόζεμπεργκ η οποία δηλώνει το 2008 που δεν ήταν βουλευτής χαμηλό εισόδημα της τάξεως των 16.292 ετησίως, όταν οι καταθέσεις της ξεπερνούν τα 400.000 ευρώ.

Η περίπτωση αυτή, αλλά και πολλές άλλες παρόμοιες ελευθέρων επαγγελματιών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών εμφανίζεται να αποκτά ακίνητα σε τιμές οι οποίες δεν διαφέρουν από τις λεγόμενες αντικειμενικές αξίες της Εφορίας- που είναι γνωστό ότι υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών- καταδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι ο τρόπος που υποβάλλονται οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των «300» περιορίζεται στο «έσχες» και- στις περισσότερες περιπτώσεις- δεν καλύπτει το «πόθεν».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ