Μπαράζ αντιδράσεων προκάλεσε η νέα ομολογία του ΔΝΤ για το λάθος στον πολλαπλασιαστή του ελληνικού προγράμματος.
«Ο διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ακόμη μια φορά, απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων, το έγκλημα που κατ’ εξακολούθηση διαπράττεται εις βάρος του ελληνικού λαού λόγω του λαθεμένου υπολογισμού του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
«Και ενώ το λαθεμένο της μνημονιακής συνταγής αλλά και των εκτιμήσεων για το ύψος της ύφεσης αναγνωρίζεται από όλους και λαμβάνει διαστάσεις στον διεθνή Τύπο, η -λαλίστατη κατά τα άλλα- κυβέρνηση σιωπά», αναφέρει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Αντί να διεκδικήσει, σε αντιστάθμιση των ζημιών που έχει υποστεί η χώρα εξαιτίας των λαθών του ΔΝΤ, ένα ισόποσο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία, συνεχίζει τη μονόπλευρη επιβάρυνση των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων με περικοπές συντάξεων και υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, αφήνοντας προκλητικά στο απυρόβλητο τη φοροδιαφυγή, τη φοροκλοπή και τη φοροαποφυγή των ημετέρων», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Το λάθος με τον πολλαπλασιαστή, που χρησιμοποιήθηκε κατά τη δημιουργία του ελληνικού προγράμματος παραδέχθηκε (εκ νέου) ο διευθυντής Εξωτερικών υποθέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ερωτηθείς σχετικά με την έκθεση του επικεφαλής οικονομολόγου του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, και του συνεργάτη του Ντάνιελ Λι που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 3/1.
Σε αυτή επισημαινόταν η αναποτελεσματικότητα των αυστηρών μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν στις χώρες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Στην απάντησή του ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι τόσο ο κ. Μπλανσάρ όσον και η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έχουν μιλήσει εκτενώς για το θέμα. «Πρέπει να πάμε πίσω το 2010, που όλοι ήταν πολύ αισιόδοξοι στις προβλέψεις τους για την ανάκαμψη της Ελλάδας», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι τότε δεν είχαν συνυπολογίσει «την επίπτωση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής στη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την πολιτική κρίση που επηρέασε την κατάσταση στην Ελλάδα και καθυστέρησε την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών».