«Οι νόμοι ισχύουν έναντι όλων και κανείς δεν δικαιούται να καταλαμβάνει το γραφείο κάποιου άλλου και να ασκεί βία. Το ΚΚΕ θα δεχόταν με χαρά κάποιον που θα πήγαινε να κάνει κατάληψη στον Περισσό;» είναι η απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στους βαρύτατους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης για την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, μετά την επεισοδιακή σύλληψη συνδικαλιστών στο γραφείο του.
Στη Βουλή, ήταν προγραμματισμένη συζήτηση ερώτησης του κ. Κατσώτη για τη στάση της κυβέρνησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αξιοποίησε τη συζήτηση προκειμένου να χαρακτηρίσει τον κ. Βρούτση «μαριονέτα του μεγάλου κεφαλαίου», «νεκροθάφτη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», που «πρωτοστατεί, για να πέσει κι άλλο το μεροκάματο, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών». Ο κ. Κατσώτης, αναφερόμενος στη σύλληψη των συνδικαλιστών στο γραφείο του κ. Βρούτση, υπογράμμισε ότι «καμία προσπάθεια υποταγής του εργατικού κινήματος μπορεί να γίνει αποδεκτή, αντιθέτως θα συντριβούν οι δυνάμεις καταστολής» καλώντας μάλιστα τους εργαζόμενους να καταργήσουν στην πράξη την επιστράτευση.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, με κατηγορηματικό τρόπο έσπευσε να υπενθυμίσει ότι «η Βουλή ψήφισε έναν νόμο σε σχέση με το ενιαίο μισθολόγιο, ο οποίος ήταν προαπαιτούμενο για να πάρει η Ελλάδα τη δόση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, για να μπορέσει το δημόσιο να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και με αυτήν τη δόση πληρώθηκαν και οι εργαζόμενοι».
Αποφασίσαμε ότι δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση, είπε για το ενιαίο μισθολόγιο ο υπουργός, σημειώνοντας ότι τρεις φορές είχε κριθεί παράνομη η απεργία στο μετρό και η κυβέρνηση είχε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, προτού προχωρήσει στο συγκεκριμένο μέτρο και πάρει τη συγκεκριμένη απόφαση η οποία δεν ήταν ευχάριστη, αναφέρει το ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.
Σχολιάζοντας τις αναφορές του βουλευτή του ΚΚΕ στα τεκταινόμενα στο υπουργείο Εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε το ΚΚΕ να κάνει την αυτοκριτική του και να αναλογιστεί αν θα δεχόταν με χαρά κάποιον που θα πήγαινε να κάνει κατάληψη στον Περισσό.
Ωστόσο, ο βουλευτής επέμεινε ότι το εργατικό κίνημα δεν είναι δυνατό «να κάτσει στα αυγά του και να πει “αφού αυτοί είναι οι νόμοι, τι να κάνουμε”». Οι νόμοι, είπε ο κ. Κατσώτης, εκπροσωπούν την αστική τάξη, συντρίβουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και η κυβέρνηση είναι το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου. Πρόσθεσε δε για τα γεγονότα στο υπουργείο Εργασίας, πως «ήταν μια απλή διαμαρτυρία 35 ανθρώπων, που εκπροσωπούσαν όλους τους κλάδους, για την προκλητική δήλωση του κ. Βρούτση ότι οι συντάξεις που παίρνουν είναι αποτέλεσμα πελατειακών σχέσεων». Τόνισε ότι το κόμμα του δεν μιλάει για εξαιρέσεις αλλά για την προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
«Δεν γίνεται να στοχοποιείτε πρόσωπα και μάλιστα με αυτό τον τρόπο» απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης, για να προσθέσει πως «από όσα γνωρίζει, το ΚΚΕ έχει δεχθεί τη συνταγματική νομιμότητα και η χθεσινή ενέργεια δεν ήταν μέσα στο πλαίσιο αυτό».
«Η Ελλάδα έχει κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η Κυβέρνηση μπορεί να μην σας αρέσει, αλλά έχει εκλεγεί μετά από δημοκρατικές εκλογές» είπε ο κ. Χατζηδάκης. Πρόσθεσε, τέλος, ότι «δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει πολλές φορές να διαλέξει ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο» και οι πολίτες, που επωμίζονται τα μέτρα μαζί με την κυβέρνηση που παίρνει δύσκολες αποφάσεις, έχουν να ανέβουν μαζί ανήφορο, αλλά τώρα δεν πρέπει κανείς να κάνει πίσω από το τελευταίο αυτό κομμάτι της διαδρομής.