«Πρέπει να σκεφτούμε τη δική μας, τη σημερινή Ελλάδα στην ευρωπαϊκή και διεθνή της συγκυρία και κατά πόσο μπορεί να εμπνεύσει το σύγχρονο κόσμο με το δυναμισμό της, την καινοτομία της, την πρωτοπορία της σε ανθρώπους, ιδέες, συμβολισμούς. Με αυτή την έννοια, οι ιστορικές επέτειοι μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για προβληματισμό σήμερα» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος εκφώνησε τον πανηγυρικό, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, στις εορταστικές εκδηλώσεις στο Μεσολόγγι, για την 193η επέτειο της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε ότι «ως χώρα και ως κοινωνία έχουμε περάσει μια μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση, και τώρα είναι ευκαιρία να σκεφτούμε ξανά την Ελληνική Επανάσταση, τοποθετώντας την στην ευρωπαϊκή και διεθνή της διάσταση».
«Πρέπει να την εντάξουμε», τόνισε, «στην εποχή της διεκδίκησης της ελευθερίας και των ελευθεριών, του αυτοπροσδιορισμού και των αυτοπροσδιορισμών, των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, στην εποχή δηλαδή των επαναστάσεων που αλλάζουν τον κόσμο και κάνουν πράξη μέσα από τη δημιουργία των εθνικών κρατών το τρίπτυχο της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης».
Και συνέχισε: «Σε δύο χρόνια, το 2021, θα φτάσουμε στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Είναι μια εθνική ευκαιρία να αναστοχαστούμε τη διαδικασία που γέννησε την Έξοδο του Μεσολογγίου, και ευρύτερα, τη διαδικασία της Επανάστασης, το ιστορικό της πλαίσιο, τα γεγονότα και τις πολιτικές ιδέες, αλλά και την πορεία του ελληνικού κράτους στο πέρασμα των δύο αιώνων του, το οποίο γεννήθηκε μέσω μιας τέτοιας επανάστασης στην αφετηρία του».
Επίσης, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης επισήμανε ότι «δεν ξεχνάμε τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα, στα οποία αποδίδουμε την πρέπουσα τιμή», υπογραμμίζοντας ότι «οι αγωνιστές της Εξόδου θα έχουν παντοτινά τον θαυμασμό μας». Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «όλοι εκείνοι, άνδρες και γυναίκες και παιδιά ακόμα, που αγωνίστηκαν και έδωσαν στον κόσμο ολόκληρο την αξία τού να αγωνίζεσαι ασυμβίβαστα και με κόστος, γι’ αυτό που αποτελεί και θα αποτελεί παντοτινά πανανθρώπινο αγαθό, δηλαδή την ατομική και πολιτική ελευθερία».