Την άμεση αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες, οι οποίες έπληξαν το προηγούμενο διάστημα το Ηράκλειο και το Λασίθι της Κρήτης και την αποζημίωση των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών, ζητά με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, αναφέρει στην ερώτησή του ότι «αντιμέτωποι με νέες καταστροφές βρίσκονται οι κάτοικοι των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου μετά το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας στις 5 – 6 Απρίλη και τις πλημμύρες που έπληξαν τις περιοχές. Εκτεταμένες ζημιές σε κεντρικούς και αγροτικούς δρόμους από κατολισθήσεις βράχων και ρέματα που υπερχείλισαν εξαιτίας και της κακής κατάστασης των φρεατίων, καταστροφές σε υποδομές όπως γέφυρες, θερμοκήπια, κολώνες της ΔΕΗ κ.ά., ζωικό και φυτικό κεφάλαιο που επλήγη ολοσχερώς είναι μερικές από αυτές. Δεκάδες δε άνθρωποι εγκλωβίστηκαν εξαιτίας της έλλειψης μέτρων πολιτικής προστασίας».

«Πρόκειται για την πολλοστή φορά που οι βροχοπτώσεις έδειξαν πόσο ευάλωτη και ανοχύρωτη είναι η Κρήτη από αντιπλημμυρικά έργα και άλλα έργα υποδομής, λόγω της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Τα αντιπλημμυρικά έργα με το κριτήριο του “κόστους-οφέλους” ακόμη και εάν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση δεν υλοποιούνται γιατί δεν αποφέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη, βάζοντας ταφόπλακα στις λαϊκές ανάγκες», προσθέτει στην ερώτησή του ο Κ. Παπαδάκης

Και καταλήγει: «Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Θα άρει τα δυσθεώρητα όρια και τους περιορισμούς για την ενεργοποίηση του λεγόμενου “Ταμείου Αλληλεγγύης” της ΕΕ, προκειμένου άμεσα να αποζημιωθούν τα πληγέντα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά και να αποκατασταθούν στο σύνολο τους όλες οι ζημιές που έχουν καταγραφεί στην Κρήτη από τις αλλεπάλληλες καταστροφές φέτος;».