Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της για τον εναέριο χώρο της Ελλάδας σε μια διαμάχη που ξεκίνησε με δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν για το Αιγαίο, συνεχίστηκε με την αντίδραση της Αθήνας και κορυφώθηκε με την ανταπάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Ερντογάν προχώρησε σε μια ιδιαίτερα προκλητική αναφορά στην κατάσταση με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Haberturk. Μεταξύ άλλων δήλωσε πως όσο η Ελλάδα απογειώνει αεροσκάφη της στο Αιγαίο, η χώρα του θα πράττει το ίδιο.
Συγκεκριμένα, αφού επισήμανε πως η Άγκυρα δεν σκοπεύει να πάρει τους S-400 και να μην τους χρησιμοποιήσει, όπως η Ελλάδα, καθώς και ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Βουλγαρία διαθέτουν S-300.
Σύμφωνα με το CNNTurk, αναφερόμενος όμως στην κατάσταση στο Αιγαίο, είπε πως «όταν τα F-16 μας απογειωθούν στο Αιγαίο, βλέπετε πως απογειώνονται και τα αεροσκάφη από την Ελλάδα. Όμως, όταν απογειωθούν τα αεροσκάφη της Ελλάδας και απογειώσουμε τα δικά μας, τότε λένε “γιατί τα απογειώσατε;”. Τι σημαίνει, δηλαδή; Αυτά δεν είναι τουριστικά αεροπλάνα; Όταν εσύ απογειώνεις, τότε θα απογειωθεί και το δικό μου. Αυτή η υπόθεση δεν έχει συγχώρεση. Αν συμβεί κάτι άλλο, τι θα γίνει; Ας δέσουμε τον γάιδαρό μας σε γερό κοντάρι και μετά έχει ο Θεός».
Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών
«Απολύτως απαράδεκτη» χαρακτήρισε το υπουργείο Εξωτερικών την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς «να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική πολεμική αεροπορία, υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία», απαντώντας στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.
«Η Τουρκία, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ε.Ε. θα πρέπει να υιοθετήσει τη νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση της Ελλάδος, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, προς όφελος της ιδίας, αλλά και της περιοχής ευρύτερα», τόνισε σχετικά. Επισήμανε, επίσης, ότι «στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων και πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών. Πρακτική την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο διμερώς όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα».
Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την τουρκική ηγεσία «να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του», επισημαίνοντας ότι «η επιλεκτική εφαρμογή των προνοιών του δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα». Ως προς το Αιγαίο ειδικότερα, επαναλαμβάνει ότι «το νομικό καθεστώς του είναι σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του».
Η προκλητική ανταπάντηση της Άγκυρας
«Ασύλληπτη» χαρακτήρισε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η ανακοίνωση που έγινε σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο ήταν ασύλληπτη και παράξενη, δεδομένης της χρονικής στιγμής στην οποία γίνεται και του περιεχομένου της. Η Τουρκία διατηρεί την άποψη ότι η ελεύθερη χρήση του διεθνούς εναέριου χώρου στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να συνιστά επίδικο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, ισχυρίζεται ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου πέραν των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων, σε σαφή αντίφαση με το διεθνές δίκαιο.
Όπως έχουν τα πράγματα, το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ως απειλή τις πτήσεις της Τουρκίας, οι οποίες είναι σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, και τις παρουσιάζει ως παραβιάσεις, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατό με την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και τις σχέσεις καλής γειτονίας», ανέφερε την ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.