Η επίθεση φιλίας του Ευαγ. Βενιζέλου (τάχθηκε υπέρ του διαλόγου χωρίς πρoαπαιτούμενα) και τα σχετικά δημοσιεύματα που ήθελαν πιο κοντά ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται πως τρόμαξαν τον Φ. Κουβέλη ο οποίος έσπευσε να πάρει πίσω τη συμμετοχή του κόμματός του στο φόρουμ διαλόγου σχετικά με την ανασύνθεση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Εκείνο που δεν υπολόγιζε ο κ. Κουβέλης είναι η δυσαρέσκεια του Ν. Μπίστη ο οποίος πέρα από το γεγονός ότι ήταν υπεύθυνος της διεύρυνσης είχε ταχθεί και υπέρ του φόρουμ διαλόγου. Μια δυσαρέσκεια που δεν αποκλείεται να οδηγήσει τον κ. Μπίστη εκτός ΔΗΜΑΡ, αλλά αυτό είναι συνδεμένο με τις ευρύτερες εξελίξεις στο χώρο, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά πως σκέπτεται ο κ. Μπίστης.
Επί της ουσίας στη ΔΗΜΑΡ γνωρίζουν πολύ καλά τη δύσκολη θέση που βρίσκεται προσωπικά ο κ. Βενιζέλος και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να γίνουν μέρος του προβλήματος. Άλλωστε εκείνο το βράδυ στο Γκάζι όπου επί της ουσίας αποφασίσθηκε η σύσταση του φόρουμ το «παρών» εκτός του κ. Γ. Μανιάτη από το ΠΑΣΟΚ και του κ. Ν. Μπίστη από τη ΔΗΜΑΡ είχαν δώσει οι Α. Διαμαντόπολου, Γ. Ραγκούσης, και Γ. Φλωρίδης. Στελέχη που πολύ δύσκολα θα καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Βενιζέλο. Ο τελευταίος, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με στελέχη της ΔΗΜΑΡ, το πιο πιθανό είναι πως αναζητεί σανίδα σωτηρίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, λένε στη ΔΗΜΑΡ, να εμφανιζόμαστε ως ουρά ενός ΠΑΣΟΚ το οποίο σήμερα βρίσκεται στην χειρότερή του κατάσταση.
Ωστόσο, ο προβληματισμός στο κόμμα του κ. Κουβέλη παραμένει αφού η συμμετοχή του στην Κυβέρνηση και η φθορά που αυτή συνεπάγεται, αλλά και η αριστερή αντιπολίτευση στο εσωτερικό του καθιστούν επιτακτική την ανάγκη αναζήτησης του ενδεχομένου να προκύξει κάτι νέο στο χώρο. Σε εκείνο που λένε «ναι» στη ΔΗΜΑΡ είναι σε αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο, στη συνέχιση δηλαδή ενός διαλόγου με προσωπικότητες και πολιτικές κινήσεις. Όχι λένε στην κοινή συμμετοχή σε ένα φόρουμ που θα έχει σταθερό χαρακτήρα επικοινωνίας.