Ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων οργανισμών, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, να διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις αλλά μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων.
Στον αντίποδα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προχωρά στην διάλυση του κοινωνικού κράτους.
«Άκουσα με πολύ προσοχή όλες τις παρατηρήσεις και είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε τη δυνατότητα διορθώσεων. Επί της αρχής δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Πείστηκα από τη συζήτηση ότι είμαστε στο σωστό δρόμο», απάντησε στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Μανιτάκης.
«Πράγματι το δεύτερο μνημόνιο μιλούσε για μείωση προσωπικού. Δεν μιλούσε για απολύσεις αλλά για αναγκαστική μείωση 150.000 υπαλλήλων μέχρι το 2015. Είχε ρητά τη φράση ότι έπρεπε να μπουν σε εφεδρεία και όχι σε διαθεσιμότητα, μέχρι τέλος του 2012, 15.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις. Είμαστε στο τέλος του 2012. Είδατε καμία αναγκαστική αποχώρηση; Παραμονές Χριστουγέννων θα θέσουμε σε αναγκαστική αποχώρηση, απόλυση 15000 υπαλλήλους;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας οδηγεί ταυτόχρονα και σε απολύσεις.
Και πρόσθεσε: «Όχι μόνο δεν ενεργήσαμε για την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους αλλά αντίθετα πήραμε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του, με τρόπο, όμως, πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό».
Ο κ. Μανιτάκης δήλωσε υπερήφανος που είναι μέλος και στηρίζει μια κυβέρνηση που εκπροσωπείται από τρία κόμματα, χαρακτηρίζοντας την ως την μεγαλύτερη θεσμική επιτυχία της μεταπολίτευσης. «Είναι μια κατάκτηση ελπιδοφόρα εγγύηση για το μέλλον. Είμαι περήφανος που συμμετέχω σε μια κυβέρνηση τριών κομμάτων που συνεννοούνται για το κοινό καλό», σχολίασε.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, έκανε λόγο για ένα «σκληρό και βάρβαρο μέτρο που συνθλίβει ό,τι κοινωνικό κράτος έχει απομείνει».
Από την πλευρά της, η εισηγήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρυσούλα Γιαταγάνα, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «εξυπηρετεί μόνο μνημονιακές υποχρεώσεις, χωρίς να έχει γίνει καμία σοβαρή μελέτη», αναφέροντας ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί κατά την συζήτηση των άρθρων.
Για εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας στους δανειστές της χώρας, μίλησε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Γερμενής, ενώ ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει και επί της αρχής και επί των άρθρων, ένα ακόμα αντιλαϊκό νομοσχέδιο που ισοπεδώνει την κοινωνία.