Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο πολιτικό σκηνικό λόγω των πάμπολλων παραιτήσεων στους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Όσο κι αν ο Πάνος Καμμένος διαμηνύει ότι «δεν διαλυόμαστε» και ότι «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μπορούν να προχωρήσουν και χωρίς εμένα ακόμη κι αν με βρουν σε χαντάκι», οι αλλεπάλληλες αποχωρήσεις βουλευτών και στελεχών του κόμματος δείχνουν άλλα…
Τον… χορό των παραιτήσεων έκανε το στέλεχος του κόμματος Γιάννης Μανώλης που κατηγόρησε ανοιχτά τον Πάνο Καμμένο για το non paper που έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον αποκάλεσε «λαγό» και τόνισε μιλώντας στα Μέσα ότι «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν είναι κόμμα» και ότι λειτουργούσαν πάντοτε βάσει των προτιμήσεων του κ. Καμμένου, ο οποίος τον αποκάλεσε «αποστάτη».
Ακολούθησαν πολλές παραιτήσεις για τις οποίες νωρίτερα οι φήμες… έβραζαν.
Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης ανήγγειλε την αποχώρησή του. Σημείωσε πάντως ότι δεν διαθέτει στοιχεία για το non paper αλλά σήμερα στο twitter του έστειλε το μήνυμα ότι ο Πάνος Καμμένος δεν έχει φίλους.
Πάντως, ο πρόεδρος των Αν. Ελλήνων είχε απαντήσει στην παραίτηση του Χρ. Ζώη: «Είναι αλήθεια ότι η πορεία που έχουμε επιλέξει είναι ο δύσκολος και επικίνδυνος για το καθεστώς δρόμος. Εμείς συνεχίζουμε».
Την παραίτησή του από το κόμμα ανακοίνωσε την Τρίτη και ο πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και νυν γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Δημήτρης Σταμάτης και υποστήριξε μεταξύ άλλων στην δήλωσή του: «Θα συνεχίσω τον αγώνα μου κατά των πολιτικών της αλαζονείας και της περιστασιακής μεταμόρφωσης των πολιτικών όπως κάθε φορά τους εξυπηρετεί».
Εκτός όμως από στελέχη του κόμματος, υπήρξαν και δύο αποχωρήσεις βουλευτών. Ο βουλευτής, Κώστας Μαρκόπουλος, στέλνοντας επιστολή στους συναδέλφους του έκανε λόγο για μονοπρόσωπο κόμμα που ίδρυσε ο Καμμένος και αναφέρθηκε στο παρασκήνιο των εκλογών, εξηγώντας τι οδήγησε στην πτώση των ποσοστών τους.
«Αιτία ήταν μια τεράστια πολιτική και επικοινωνιακή χαλάρωση. Η δήλωση για σύμπνοια με το ΣΥΡΙΖΑ, και το non paper», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην επιστολή παραίτησής του.
Επεισοδιακή ήταν και η παραίτηση του βουλευτή, Γιάννη Κουράκου, ο οποίος έκανε λόγο για ανάμειξη του Γιώργου Βουλγαράκη στο κόμμα, με τον δεύτερο να αντιδρά αλλά να ξεκαθαρίζει ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με στελέχη των ΑΝΕΛ. Πάντως, ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε: «Δεν έχουμε ούτε χρηματοδότες ούτε αφεντικά, στην αποστασία απαντούμε με ανένδοτο».
Από το κόμμα αποχώρησε και ο γραμματέας, Μιχάλης Γιαννάκης και στην επιστολή του ανέφερε ότι: «στο κόμμα δυστυχώς επικράτησε ο παρορμητισμός και η προχειρότητα».
Οι παραιτήσεις όμως δεν έλειψαν ούτε σήμερα. Ο δικηγόρος και μέλος του Τομέα Δικαιοσύνης και (άτυπο) μέλος του Τομέα Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής των ΑΝΕΛ, Βασίλειος Καμηλαράκης, έφυγε με αιχμές. Στην επιστολή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Αναγκάζομαι να αποχωρήσω για λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας και συσσωρευμένης απογοήτευσης για την παρουσία του κινήματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Το κίνημα, όπως εξελίχθηκε, δεν είναι αυτό που οραματιστήκαμε».
Την παραίτησή του ανακοίνωσε πριν από λίγο και το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και Γραμματέας Οργανωτικού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Λύτρας, αναφέροντας: «Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου και όλα τα στελέχη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ σε όλη την επικράτεια. Διεξήγαμε έναν ιερό αγώνα για την πατρίδα μας. Δυστυχώς ο αγώνας μας λερώθηκε».
Αποχώρησε και ο πρόεδρος της νεολαίας, Χαράλαμπος Αποσκίτης καθώς και η υποψήφια στο νομό Μαγνησίας, Μπέττυ Γιάννα. Η υποψήφια Μαρία Πολύζου είχε παραιτηθεί εδώ και καιρό.
Πάντως, το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων μετρά (για την ώρα) 18 βουλευτές από 20 που είχε στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση του καλοκαιριού. Ωστόσο, έχει πολλές απώλειες στελεχών. Ο κ. Κάμμενος πάντως υποστηρίζει σε δηλώσεις του ότι «δεν διαλυόμαστε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας».