Την Κεντροαριστερά θα την κάνει η Ένωση Κεντρώων «με το λαό» τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Κ. Βασίλης Λεβέντης, στη διάρκεια εκδήλωσης κοπής πίτας του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι μετεκλογικά, το κόμμα του θα θέσει ως όρο στήριξης της επόμενης κυβέρνησης, τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Ρωτάει ο κ. Τσίπρας τι θα κάνουμε στην πρόσκλησή του για την Κεντροαριστερά. Την Κεντροαριστερά θα την κάνουμε. Θα την κάνει η Ένωση Κεντρώων. Θα την κάνουμε, δεν χρειαζόμαστε άλλους. Θα την κάνουμε με το λαό. Ο λαός είναι η Κεντροαριστερά. Με το λαό θα την κάνουμε. Ο ίδιος όμως ο Τσίπρας, είναι «Δεξιά» δεν είναι «Αριστερά». Και να κάνω μια πρόβλεψη. Πολύ σύντομα σε αυτή τη χώρα θα έχουμε κυβέρνηση Τσίπρα -ΝΔ. Λυπούμαι. Γιατί είναι ίδιοι. Στην καταδυνάστευση της κοινωνίας, στην υπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων, είναι ολόιδιοι».
Ο κ. Λεβέντης ανέφερε επίσης ως πιθανό σενάριο τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών μέσα στον Απρίλιο, πριν από τις ευρωεκλογές, ενώ τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος και το κόμμα του θα θέσουν ως όρο στήριξης της επόμενης κυβέρνησης, τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Η Μακεδονία, σήμερα, δεν είναι όπως ήταν πέρυσι. Είναι προδομένη. Αλλά θα πάρει το αίμα της πίσω» είπε ο κ. Λεβέντης και συνέχισε: «Είναι μια πληγή αγιάτρευτη, που θα θεραπευτεί με νέο δημοψήφισμα, εκ των υστέρων. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτώ, εγώ προσωπικά, σαν Βασίλης Λεβέντης, να μη γίνει δημοψήφισμα. Και δεν θα στηρίξει η Ε.Κ. καμία κυβέρνηση, εάν δε δεχθεί τον όρο, να γίνει αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές δημοψήφισμα για τις Πρέσπες. Το δημοψήφισμα που δεν έγινε πριν, θα γίνει. Θα γίνει μετά. Και θα γίνει καταγγελία της σύμβασης των Πρεσπών στον ΟΗΕ και στις μεγάλες δυνάμεις».
Σε ρητορική ερώτηση, εάν αυτή η καταγγελία έχει πιθανότητες επιτυχίας, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι Έλληνες και ξένοι γνώριζαν ότι «η πλειοψηφία» του ελληνικού λαού ήταν «κάθετα αντίθετη» σε αυτή τη συμφωνία και συνέχισε: «Δεν υπάρχει τίποτε που μπορεί να αγνοήσει τη βούληση ενός λαού».
Ανέφερε, επίσης, ότι ο ίδιος στην ευρωπαϊκή ομάδα κομμάτων που ανήκει η Ένωση Κεντρώων, έβαλε τη θέση για δημοψήφισμα, προειδοποιώντας με αποχώρηση σε περίπτωση άρνησης – και πέτυχε την αλλαγή της στάσης της, ενώ ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε το ίδιο με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι «κατά το ήμισυ συνυπεύθυνος» για το θέμα, έβαλε και κατά του Π. Καμμένου διερωτώμενος πως είναι δυνατόν «ένα χρόνο πριν» να μην είχε αντιληφθεί τις προθέσεις του ετέρου του στη συγκυβέρνηση, στηλίτευσε τη στάση και των άλλων κομμάτων, ενώ αναφερόμενος στη Χ.Α είπε:
«Των φασιστών, δεν πιάνεται η άρνηση. Γιατί έχει αποδειχθεί ότι οι φασίστες είναι πάντα στην πατριδοκαπηλία… Στα μεγάλα προσκλητήρια για αίμα, οι φασίστες και οι ακροδεξιοί έλειπαν. Από εκεί που χυνόταν αίμα για την Ελλάδα, έλειπαν».
«Τελικώς, η Μακεδονία έμεινε μόνο με το Λεβέντη» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ε.Κ. και συνέχισε:
«Δεν στηρίζουμε καμία κυβέρνηση, σαν Ένωση Κεντρώων, αν δε γίνει δημοψήφισμα. Είναι τελειωμένο. Και επίσης θα περάσουν από δίκη όσοι υπέγραψαν τις Πρέσπες».
Συνεχίζοντας, ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε και στις ευθύνες των ηγεσιών πριν από την κρίση και ονομαστικά στον Κ. Σημίτη, στον Γ. Παπανδρέου και στον Κ. Καραμανλή, υποστηρίζοντας ότι «το πολιτικό σύστημα» οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια, επειδή «δεν είχε το θάρρος να πει την αλήθεια», ότι η Ελλάδα «από μόνη της» έπρεπε νωρίτερα να κάνει μεταρρυθμίσεις.
«Νομίζω, όπως και στην προδοσία της Μακεδονίας που πρέπει να δικαστούν κάποιοι, νομίζω και στην υπόθεση της πτώχευσης της χώρας πρέπει να δικαστούν κάποιοι άλλοι. Γιατί η έλλειψη γενναιότητας να πουν την αλήθεια στην κοινωνία, η λήψη των δόσεων και η μη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, είναι προδοσία και αυτό» είπε ο κ. Λεβέντης και πρόσθεσε: «Φτάσανε σε απόγνωση τη χώρα και δεν πλήρωσε κανένας για αυτά τα αίσχη».
Παράλληλα, σχολίασε δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι οποίες ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με τη θέση της κυβέρνησης, ότι η συμφωνία διασφαλίζει τη χώρα από αλυτρωτισμούς.
«Φοβάμαι κ. Παυλόπουλε ότι συμβαίνει το αντίθετο, ότι η συνθήκη των Πρεσπών άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Δεν είσαι καλά πληροφορημένος» είπε ο κ. Λεβέντης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων διέβλεψε στις επόμενες βουλευτικές εκλογές «πολιτική αλλαγή», στηλίτευσε τη στάση βουλευτών που αποχώρησαν από το κόμμα του, προέβλεψε ότι στην επόμενη βουλή η Ε.Κ. θα εκλέξει «δεκαπέντε, είκοσι βουλευτές» και τόνισε ότι η στήριξη προς την κυβέρνηση που θα προκύψει, θα γίνει με τις προϋποθέσεις που ανέφερε, χωρίς συμμετοχή στελεχών της Ε.Κ. σε υπουργεία και ανά νομοσχέδιο.