Την απόλυτη και με όλες τις δυνάμεις της στήριξη της κυβέρνησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κατά την επίσκεψή του στο νέο Νοσοκομείο Κατερίνης, τόνισε πως η κυβέρνηση τέσσερα χρόνια, παρά τις δυσκολίες, έχει δώσει δείγματα γραφής για το πώς αντιλαμβάνεται τη δημόσια υγεία και ότι αποτελεί μέγιστη προτεραιότητά της.
Η πρώτη και εμβληματική παρέμβαση της κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας υγείας ήταν η θέσπιση της καθολικής πρόσβασης όλων των πολιτών- και των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων- τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να κατοχυρωθεί και συνταγματικά στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, ασκώντας κριτική στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ που αντιτάχθηκαν.
Στη συνέχεια, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε σε μία σειρά σημαντικών παρεμβάσεων, όπως:
- Η κατάργηση της «ντροπιαστικής» καταβολής των 5 ευρώ για τη είσοδο στα νοσοκομεία.
- Η διαγραφή των οφειλών ανασφάλιστων πολιτών στην εφορία, ύψους 28.000.000 ευρώ, λόγω της εισόδου των 5 ευρώ, που είχαν συσσωρευτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
- Η εξυγίανση της οικονομικής διαχείρισης των νοσοκομείων, καθώς όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση είχαν έλλειμμα 740.000.000 ευρώ, σε έναν χρόνο εμφάνισαν πλεόνασμα 35.000.000 ευρώ και στο τέλος του 2017 το πλεόνασμα ήτανν 370.000.000 ευρώ.
- Η ίδρυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήδη έχουν δημιουργηθεί 100 πανελλαδικά και ετοιμάζονται και άλλες με γρήγορους ρυθμούς. Στον νομό Πιερίας λειτουργούν δύο ΤΟΜΥ.
- Η καταβολή χρωστούμενων εφημεριών και υπερωριών στο προσωπικό των νοσοκομείων.
- Η θέσπιση επιδόματος άγονων αγροτικών γιατρών.
- Η προκήρυξη για προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που έγιναν και άλλων που θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα.
- Ο νόμος για τις προμήθειες στα νοσοκομεία που ήταν εστία διαφθοράς.
- Η αξιοποίηση προγραμμάτων αναβάθμισης της υλικοτεχνικής υποδομής.
- Η απομάκρυνση των εργολάβων από την καθαριότητα των νοσοκομείων και η δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων των νοσοκομείων με τους εργαζόμενους.
Ο κ. Τζανακόπουλος συναντήθηκε με τον διοικητή του νοσοκομείου Ανέστη Μυστρίδη, τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ Γιώργο Κίρκο και εκπροσώπους του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, συνοδευόμενος από τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μυστρίδης χαρακτήρισε «κόσμημα» το νέο Νοσοκομείο Κατερίνης και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η οποία ήταν κλειστή για τρία χρόνια και επαναλειτούργησε πέρυσι. Διαθέτει έξι κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας, δύο κρεβάτια Αυξημένης Θεραπείας και υπάρχει η πρόβλεψη και για άλλα τέσσερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η λειτουργία της ΜΕΘ σήμερα είναι «εξαιρετική» και εξυπηρετεί τις ανάγκες της περιοχή. Επίσης, επισήμανε ότι έχει κατατεθεί μελέτη στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, η οποία προβλέπει εξοικονόμηση ενέργειας, ύψους 300.000 ευρώ, κάθε χρόνο στο νοσοκομείο.
Από το Ειδικό Σχολείο Κατερίνης στη Γανόχωρα, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη κυβέρνηση που θα κάνει προσλήψεις μονίμων στην ειδική αγωγή. Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στην εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για 4.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή και είπε πως μαζί με τις 3.000 προσλήψεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα φτάσουν τις 7.500, καθ’ υπέρβαση του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε μία απόλυση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συναντήθηκε με τους υπεύθυνους του Ειδικού Σχολείου, οι οι οποίοι τόνισαν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη μόνιμου προσωπικού. Το Ειδικό Σχολείο λειτουργεί με 9 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς (κάποιοι από αυτούς είναι 17 χρόνια), 4 γυμναστές και 5 ειδικότητες. Στο νηπιαγωγείο φοιτούν 14 παιδιά και στο δημοτικό 47. Στόχος είναι να γίνει το σχολείο ολοήμερο, καθώς σήμερα λειτουργεί μέχρι το μεσημέρι.