Με ένα νέο άρθρο, που αυτή τη φορά εξετάζει τις συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα, επανέρχεται το βρετανικό πολιτικό περιοδικό News Statesman, το οποίο τον περασμένο Ιούνιο άσκησε σκληρή κριτική στο Βερολίνο και την πολιτική αυστηρής λιτότητας που ακολουθεί η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Με τον τίτλο «Προειδοποίηση για τη Βρετανία;», το βρετανικό περιοδικό κυκλοφορεί απεικονίζοντας στο εξώφυλλο του τη λέξη «Greece» και το τελευταίο «e», που είναι γραμμένο με το σύμβολο του ευρώ, να πέφτει από έναν αρχαιοελληνικό κίονα.

Το New Statesman κάνει λόγο για «τράπεζες φαγητού και φασισμό», με τον αρθρογράφο να σχολιάζει, Ντάνιελ Θρίλινγκ, το καθεστώς βίας και ξενοφοβίας της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας τη χώρα ως «πείραμα για τη λιτότητα», αλλά και ως μία «έκφανση των πολιτικών που επιβάλλονται από τις κυβερνήσεις σε χώρες από τη Βρετανία έως τη Λισαβόνα».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «προς το παρόν οι έλληνες πολιτικοί ακολουθούν την ίδια λογική όπως και άλλες χώρες, που βρέθηκα αντιμέτωπες με την απειλή της άκρας δεξιάς: την ανταγωνίζονται επιδερμικά.
Επισημαίνει, μάλιστα, την πρόσφατη κίνηση της κυβέρνησης για τη μετανάστευση και την απόφαση να αναστείλει τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς. Την ίδια στιγμή, από τον Αύγουστο, μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη για να συλλάβει τους μετανάστες που δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα για την παραμονή στη χώρα, τοποθετώντας τους σε κέντρα κράτησης. Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές έχουν μόνο περαιτέρω νομιμοποιήσει την Χρυσή Αυγή, που τοποθετεί τον εαυτό της ως τον πραγματικό υπερασπιστή του ελληνικού λαού κατά της λιτότητας.

Ο βρετανός δημοσιογράφος συνομιλεί με τον Μανώλη Γλέζο, που εξηγεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να «ακυρώσει» το χρέος, να σταματήσει το πρόγραμμα περικοπών δαπανών και να απαιτήσει από την τρόικα αναδιαπραγμάτευση όρων.

Μάλιστα, το New Statesman κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα «καταγεγραμμένα περιστατικά συνεργασίας των μελών της Χρυσής Αυγής με αστυνομικούς ώστε να γίνονται επιθέσεις κατά αριστερών διαδηλωτών».

Σε επικοινωνία με 32χρονο μέλος της Χρυσής Αυγής υπό καθεστώς ανωνυμίας περιγράφεται πώς μπήκε στην οργάνωση στα 16 του πεπεισμένος ότι οι πολιτικοί είχαν προδώσει την Ελλάδα στις εδαφικές διαφορές με την Τουρκία. Αναφέρεται σε συχνές συναντήσεις ιδεολογικού προσανατολισμού προς αυτό που ονομάζει «εθνικό σοσιαλισμό».

Καταλήγοντας το δημοσίευμα του New Statesman υπογραμμίζει ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι η μοναδική. Όπως επισημαίνεται: «Στη Βρετανία οι επιπτώσεις της κρίσης είναι πιο εύκολο να κρυφτούν, ενώ οι αντιδράσεις είναι πιο σποραδικές. Ευτυχώς η άκρα δεξιά στη Βρετανία είναι σε φθίνουσα πορεία, παρά την έντονη ξενοφοβία. Τίποτα από αυτά δεν χρειάζεται να συμβεί, αλλά για να σταματήσουν χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον».