«Η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί από εκλογές σε εκλογές χωρίς κυβέρνηση. Το Ποτάμι, όπως έχει αποφασίσει στο Συνέδριό του, θα ενισχύσει μετά τις εκλογές μια κυβέρνηση που θα συμφωνήσει με τις 5 προτεραιότητες του Κινήματός μας». Αυτό τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας σε επιμέρους ερωτήματα των δημοσιογράφων στην εκπομπή Evening Report του Action 24 καλεσμένος του Γιώργου Κουβαρά.
Ερωτώμενος για τις ευρωεκλογές, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει να είναι σε επαφή με το ρεύμα Μακρόν γιατί οι προτάσεις του για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση- ευρωπαϊκό υπουργείο οικονομικών, ευρωπαϊκός στρατός- είναι οι θέσεις του Ποταμιού που οδηγούν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.
Απαντώντας στις συνεχείς παρατηρήσεις των δημοσιογράφων ότι τα κόμματα εκτός από σωστές προτάσεις πρέπει να σκέφτονται και την ψήφο των πολιτών, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι σε μια Βουλή που όλοι σκέφτονται το συμφέρον τους, το Ποτάμι θα συνεχίσει να μην σκέφτεται πάντα αυτό που το συμφέρει. «Ας υπάρχουν και κάποιοι στον πολιτικό ορίζοντα που δεν θα σκέφτονται πάντα την επανεκλογή τους και πώς θα μαζέψουν ψήφους». Επανέλαβε ότι δεν θέλει να γίνει επαγγελματίας πολιτικός που θα έχει ως αποκλειστικό γνώμονα την επανεκλογή του, τονίζοντας ότι το εύκολο για μας θα ήταν να μπούμε κάτω από τις φτερούγες, είτε του κ. Τσίπρα, είτε του κ. Μητσοτάκη, αντί να επιμένουμε στον δύσκολο δρόμο της αυτονομίας.
Για μας η αλήθεια αξίζει, την έχουμε υπερασπιστεί με συνέπεια και κανείς δεν μπορεί να παρουσιάσει ένα βίντεο που άλλα λέγαμε χθες και άλλα λέμε σήμερα, επέμεινε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Ερωτώμενος για τα δικά του προσωπικά λάθη σ΄ αυτή την πολιτική πορεία, είπε ότι δεν μπήκε στην πολιτική έχοντας ως προτεραιότητα να καλύψει τα νώτα του και να φτιάξει κομματικούς μηχανισμούς. Η προτεραιότητά του ήταν να προσπαθήσει να αλλάξει όσα περισσότερα μπορούσε να αλλάξει στην ελληνική κοινωνία και τόνισε ότι με τις ψήφους του Ποταμιού και με τη σθεναρή του στάση ψηφίστηκαν μια σειρά από νομοσχέδια που αφορούν τόσο στα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, όσο και ευρύτερα θέματα δημοκρατίας. Τα όποια λάθη μου, που προφανώς υπήρξαν γιατί δεν ήμουνα επαγγελματίας της πολιτικής, δεν στοίχισαν κάτι στη χώρα, στοίχισαν σε μένα και στο Κίνημα μας, συμπλήρωσε. Αντιθέτως, τα περισσότερα λάθη των άλλων έχουν αρνητικές συνέπειες στην κοινωνία.
«Το Ποτάμι συνεχίζει να καλύπτει ένα κενό γιατί όλος ο κόσμος δεν ταυτίζεται με τη ΝΔ, ούτε βέβαια με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά που ζούμε το τελευταίο διάστημα είναι μια αποκρουστική όψη της πολιτικής, που απογοητεύει τους πολίτες και τους απομακρύνει από την πολιτική», σχολίασε.
Σχετικά με τις μεταγραφές βουλευτών, είπε ότι είναι ντροπή για τη Δημοκρατία κάποιοι άνθρωποι να εκλέγονται με τη σημαία και τις αρχές ενός κόμματος και σήμερα να υπερασπίζονται τις αντίθετες απόψεις σε άλλα κόμματα. Ανέφερε ως παράδειγμα τη θέση του Ποταμιού στο θέμα χωρισμού κράτους- εκκλησίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι βουλευτές που έχουν προσχωρήσει στη ΝΔ πώς μπορούν να υποστηρίζουν σήμερα τα αντίθετα;
Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα του Πολάκη, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι «ζητείται πολίτης που να έχει πάρει αυτή την εποχή δάνειο ύψους 100.000 ευρώ με τους ίδιους όρους που συνοδεύουν το δάνειο του υπουργού της Κυβέρνησης. Είναι προβληματικό σε μια εποχή τραπεζικής ασφυξίας να μην δίνονται ξεκάθαρες απαντήσεις για τους όρους που δανειοδοτήθηκε ένας υπουργός της κυβέρνησης, είπε και τόνισε ότι το καθεστώς της ασυλίας των βουλευτών, άρα και των υπουργών, παραμένει προβληματικό, λέγοντας ότι σε περίπτωση που έρθει το θέμα της ασυλίας του κ. Πολάκη στη Βουλή αυτός πάλι που θα αποφασίσει θα είναι η κυβερνητική πλειοψηφία. Γι’ αυτό το Ποτάμι επιμένει στην πρότασή του, η ασυλία στους βουλευτές να μην μοιράζεται από τους βουλευτές, αλλά να είναι απόφαση ενός δικαστικού συμβουλίου σε επίπεδο εφετών. Δυστυχώς όμως, αυτή η τόσο λογική και σύγχρονη πρόταση απορρίφθηκε, τόσο από τη ΝΔ, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ».