Η υποχώρηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών θα κάνει την αναζήτηση πλειοψηφίας στο Ευρωκοινοβούλιο πιο σύνθετη, αλλά η ευχή ή κατάρα για κάποιους για ένα αντιευρωπαϊκό ευρωκοινοβούλιο δεν θα υλοποιηθεί, γράφει η γαλλική Les Echos.
Η αναπαραγωγή της γαλλικής περίπτωσης, όπου πιθανόν να κερδίσει τις εκλογές ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν κάνει πολλούς να φαντασιώνονται, αλλά δεν θα πραγματοποιηθεί. Παρόλα αυτά το επόμενο Κοινοβούλιο θα δει κάποιες δυνάμεις εχθρικές προς την Ένωση να ενδυναμώνονται. Θα αποτελέσουν, πάντως, μέσω της ομάδας ENL, της οποίας μέλος είναι και ο Εθνικός Συναγερμός, την τέταρτη δύναμη χάρη και στις δυνάμεις που θα του προσθέσουν οι Ιταλοί της Λέγκας, οι οποίοι είναι πιθανόν να αυξηθούν σε 27 από 6, που είναι σήμερα στο ευρωκοινοβούλιο. Το γερμανικό AFD, που θα λάβει πιθανόν γύρω στις 15 έδρες, αποτελεί μάλιστα στόχο προσέλκυσης του Εθνικού Συναγερμού.
Το ιταλικό Κίνημα των 5 Αστέρων θα συνταχθεί όπως φαίνεται με την άλλη ομάδα των οπαδών της εθνικής κυριαρχίας, EFDD, στο οποία κυρίαρχη δύναμη ήταν το βρετανικό UKIP και κάποιοι που έφυγαν από τον Εθνικό Συναγερμό. Το τρίτο, πιο ήπιο, ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα, ECR, θα υποφέρει περισσότερο χάνοντας τους Βρετανούς Τόρις, παρά τη μεγάλη άνοδο του πολωνικού PIS, του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι και προβλέπεται ότι θα λάβει 23 έδρες.
Τα δύο μεγάλα κόμματα όμως δεν φαίνεται να μπορούν πλέον να σχηματίσουν απόλυτη πλειοψηφία, που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να μοιράζονται την Προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου και να βρίσκουν πλειοψηφίες για την νομοθέτηση των κανονισμών. Θα πρέπει να βρίσκουν στιγμιαίες συμμαχίες είτε με τους Πρασίνους, οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω συρρικνώνονται παρά τα κλιματικά προβλήματα, είτε με το κεντρώο ALDE, το πιο κοντινό στον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν και το οποίο συγκεντρώνει και αυτό στην ομάδα του πολλές διαφορετικές οπτικές. Το Κόμμα του Προέδρου Μακρόν αναμένεται να αποσπάσει 18 έδρες. Είναι πιθανόν πάντως, να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό των μελλοντικών πλειοψηφιών στις Βρυξέλλες, εκτιμά η Les Echos.
Le Monde: Ένα κοινοβούλιο πιο διαφοροποιημένο από ποτέ
Οπαδοί της εθνικής κυριαρχίας και ευρωφοβικοί θα σημειώσουν άνοδο τον Μάιο χωρίς όμως να μπορούν να αποτελέσουν πλειοψηφίες, εκτιμά η γαλλική Le Monde. Έχουν αρχίσει και δημοσιοποιούνται πολλές προβολές της κατανομής των εδρών για τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτο Kantar για το ευρωκοινοβούλιο, προβλέπει έτσι ότι καμία ομάδα δεν θα είναι σε θέση να λάβει πάνω από 200 έδρες (από τις 705). Στην πρώτη θέση, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν θα πρέπει να υπολογίζει πάνω από 183 βουλευτές έναντι 217, που έχει στο παρόν ευρωκοινοβούλιο. Μια άλλη πρόβλεψη, του ανεξάρτητου Poll of Polls, προβλέπει 177 έδρες για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Πίσω από αυτό η σειρά των κομμάτων θα παραμείνει όπως στο παρόν ευρωκοινοβούλιο. Μολονότι υποφέρουν από μεγάλες απώλειες στην ευρωπαϊκή σκηνή, οι σοσιαλδημοκράτες θα παραμείνουν δεύτερο κόμμα με 133 (Poll of Polls) ή 135 (Kantar) έδρες έναντι 186 στην παρούσα βουλή. Οι Φιλελεύθεροι θα είναι τρίτοι με 95 έδρες χάρη στην κατά το πιθανότερο σύνδεσή τους με τους γύρω στους γύρω στους 20 βουλευτές του γαλλικού LRM. Επίσης χάρη στο Brexit, που θα μειώσει αυτόματα τη δύναμη των οπαδών της «κυριαρχίας» του βρετανικού, κυρίως, ECR, οι οποίοι, εκτός εκπλήξεως, δεν θα ξαναβρεθούν στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου. Οι διάφορες ομάδες αριστερών ριζοσπαστών, οικολόγων ή ακροδεξιών θα λάβουν όλοι μαζί γύρω στις 50 έδρες.
Οι προβλέψεις αυτές θα πρέπει όμως, αναφέρεται, να διαβάζονται με ιδιαίτερη προσοχή. Τα αποτελέσματα βασίζονται κυρίως στα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών -δεν υπάρχει πραγματική πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση- και οι ομάδες κομμάτων μπορεί να ανατραπούν μετά τις εκλογές.
Το Πολωνικό υπερσυντηρητικό Κόμμα PIS, στην εξουσία, για παράδειγμα, έχει έλθει, χωρίς αποτέλεσμα προς το παρόν, σε επαφές με το Λαϊκό Κόμμα. Άλλες υποθέσεις, περισσότερο ή λιγότερο πιθανές: To Κίνημα των 5 αστέρων να προσχωρήσει στο ECR, ή οι Πράσινοι να λάβουν κάποιους Iταλούς βουλευτές από το Κίνημα των 5 Αστέρων. Ενώ πολλοί μιλούν για αυτό πάντως, μια πλειοψηφία ευρωσκεπτικιστών ακροδεξιών μοιάζει σχετικά απίθανη. Μια έρευνα του Συμβουλίου δίνει σε μια γκάμα κομμάτων από τη Χρυσή Αυγή της Ελλάδας μέχρι το Κίνημα των 5 Αστέρων περνώντας από την Μαρίν Λεπέν και τον Νίκολας Ντιπόν Ενιάν, 132 έδρες.
Ακόμα και αν προσθέσουμε τα δεξιά κόμματα που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί τελευταία, όπως το Fidesz του Ορμπαν ή το PIS δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις 197 έδρες, μακριά δηλαδή από την πλειοψηφία των 353 εδρών. Αυτό δεν αποκλείει όμως την περίπτωση η γνώμη τους να βαραίνει πλέον καθοριστικά στις αποφάσεις ενός θεσμού, στον οποίο οι συμμαχίες διαμορφώνονται και αναδιαμορφώνονται ανάλογα με το θέμα προς ψήφιση, εκτιμά η Le Monde.