Τις βασικές κυβερνητικές προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση παρουσίασε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός εισηγήθηκε την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, με άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, μόνο εφόσον η εξαντλητική διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα μέσα στο κοινοβούλιο αποτύχει σε επτά διαδοχικές ψηφοφορίες.
Υπογράμμισε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός της χώρας πρέπει να είναι εκλεγμένος βουλευτής, ώστε να μην παραδίδονται τα κλειδιά σε κανέναν τεχνοκράτη, διότι όπως σημείωσε «τώρα που έχουμε την εμπειρία γνωρίζουμε ότι οι πρωθυπουργοί οφείλουν να λογοδοτούν στον ελληνικό λαό και μόνο».
Χαρακτήρισε «κατάπτυστο» το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών και εξέφρασε την πρόταση της κυβέρνησης για τροποποίησή του, σχολιάζοντας ότι «συμβολίζει την μετατροπή του πολιτικού προσωπικού σε κάστα που θεωρούσε ότι η εξουσία αποτελεί κληρονομικό δικαίωμα». Τόνισε ότι η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα των Υπουργών που προβλέπει σήμερα το άρθρο 86 δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μηχανισμός νόμιμης συγκάλυψης και συστημικού κουκουλώματος της εκτεταμένης πολιτικής διαφθοράς που ευδοκιμούσε στη χώρα την περίοδο της απόλυτης κυριαρχίας του «παλιού πολιτικού συστήματος».
Για τη βουλευτική ασυλία, ανέφερε πως θα πρέπει να ζητείται η ασυλία όταν και εφόσον κρίνει η Ολομέλεια ότι πρόκειται για αδίκημα που αφορά στην άσκηση καθηκόντων του βουλευτή.
Πρότεινε ακόμα την καθιέρωση περιορισμένων τετραετιών για κάθε βουλευτή, κάνοντας λόγο για μία ρύθμιση με συμβολική αξία, προκειμένου να σταματήσει η εδραιωμένη πεποίθηση στην κοινή γνώμη ότι η ενασχόληση με την πολιτική είναι επάγγελμα και όχι λειτούργημα και να αποφεύγεται η δημιουργία πελατειακών δικτύων.
Εισηγήθηκε επίσης την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος που θα λειτουργεί εξισορροπητικά στην ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και την ίδια στιγμή θα ενεργοποιεί και ισχυροποιεί τον νομοθετικό και ελεγκτικό ρόλο του Κοινοβουλίου «που από κομπάρσος θα μετατραπεί σε πραγματικό πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής».
Πρότεινε ακόμα την κατοχύρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, θεσμού που όπως είπε επιβάλλει την ταυτόχρονη υπερψήφιση νέου πρωθυπουργού, ως προϋπόθεση για να γίνεται δεκτή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Εξάλλου, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της δημοκρατίας και της εμπλοκής του λαού στη λήψη των αποφάσεων, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση προτείνει την καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος, αλλά και λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ ταυτόχρονα θεσπίζει την υποχρέωση να κυρώνεται με δημοψήφισμα κάθε διεθνής συνθήκη η οποία παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς.
Στήριξη σε Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι πριν λίγες μέρες δήλωσε ευθαρσώς πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει επιμελώς σε αυτό το ζήτημα.
«Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του», είπε και συνέχισε: «Και τι κάνει για αυτό; Επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρωδία. Μαζεύει Συνταγματολόγους να του ενισχύσουν την άποψη ότι δεν παίζει ρόλο τι ακριβώς ψηφίζει στην πρώτη Βουλή. Ψηφίζει μόνο αυτό το άρθρο, ενώ λέει ρητά ότι διαφωνεί στη κατεύθυνση και στο περιεχόμενο. Ώστε να έχει το άρθρο 180. Ευελπιστώντας ότι στην επόμενη Βουλή θα έχει μαζί με το ΚΙΝΑΛ 151 βουλευτές και θα το αλλάξει, για να καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας, όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο που εμείς προτείνουμε αλλά κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ. Αυτή είναι όλη η σκοπιμότητα και όλο το παιχνίδι που παίζετε».
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δηλώσει όταν θα πάρει τον λόγο στη Βουλή, ότι θα ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020, και να βάλει τέλος στη συζήτηση για διάφορα «παιγνίδια», γύρω από το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Εμείς δεν θα παίξουμε με τους θεσμούς. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι άλλοι ήταν αυτοί που σχεδίαζαν παρενθέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Οι κυβερνήσεις που παίρνουν τη ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής δεν είναι ‘κουρελού’, είναι κυβερνήσεις που παίρνουν την εμπιστοσύνη των εκλεγμένων του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουν ορίζοντα τετραετίας», επισήμανε και πρόσθεσε: «Εμείς λοιπόν, παιχνίδια δεν παίζουμε. Βλέπουμε τη συνταγματική αναθεώρηση με θεσμική ευθύνη και όχι με βάση τη τρέχουσα πολιτική συγκυρία».