«Η πρόταση της για τη συνταγματική αναθεώρηση ξεκινά από την ανάγκη ενίσχυσης του Κοινοβουλίου, αλλά και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, απέναντι σε αυτές τις εξουσίες που δεν ανάγονται στην λαϊκή κυριαρχία», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Όπως ανέφερε, η πρόταση της κυβέρνησης λαμβάνει υπ’ όψιν τα διδάγματα της κρίσης, το διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον αλλά και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κοινοβουλευτισμός από τις διαρκώς ενισχυόμενες εξωθεσμικές και εξωσυνταγματικές εξουσίες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρόταση για αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, με άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, μόνο εφόσον η εξαντλητική διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα μέσα στο κοινοβούλιο αποτύχει σε επτά διαδοχικές ψηφοφορίες.

Υπογράμμισε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός της χώρας πρέπει να είναι εκλεγμένος βουλευτής, ώστε να μην παραδίδονται τα κλειδιά σε κανέναν τεχνοκράτη, διότι όπως σημείωσε «τώρα που έχουμε την εμπειρία γνωρίζουμε ότι οι πρωθυπουργοί οφείλουν να λογοδοτούν στον ελληνικό λαό και μόνο»