Πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση η έλλειψη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μετά την αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ η ΝΔ θέτει μετά από τη νέα ψηφοφορία στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής πολιτικό θέμα αλλά και ζήτημα κοινοβουλευτικής τάξης.
Πρόκειται για το δεύτερο «βραχυκύκλωμα» μετά τη χθεσινή πρώτη κοινοβουλευτική αρρυθμία, στην οποία προσέκρουσε η προγραμματισμένη ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τον στρατηγικό προγραμματισμό των προσλήψεων και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ.
Την Τετάρτη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εγκρίθηκε, από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, ο διορισμός του καθηγητή Παντελή Κυπριανού στη θέση του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), υπό τις ενστάσεις της ΝΔ τόσο για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όσο και για την επιλογή του προσώπου.
Η υποψηφιότητα του κ. Κυπριανού για τη θέση του προέδρου της ΑΔΙΠ, μετά από εισήγηση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, έλαβε 10 θετικές ψήφους, σε σύνολο 21 παρόντων βουλευτών, 6 αρνητικές ψήφους και 5 «παρών».
Η Νέα Δημοκρατία, διά του αντιπροέδρου της, Κωστή Χατζηδάκη και της τομεάρχη Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, έθεσε πολιτικό θέμα αλλά και ζήτημα κοινοβουλευτικής τάξης, δεδομένου ότι, όπως είπαν, οι θετικές ψήφοι που έλαβε ο κ. Κυπριανού είναι λιγότερες στο σύνολο των ψηφισάντων-παρόντων βουλευτών.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής ΔΕΚΟ, αρμόδιας για την έγκριση των διορισμών, παρέπεμψε στο άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής, το οποίο -όπως ανέφερε- ορίζει σαφώς ότι προσμετρώνται μόνο οι θετικές και οι αρνητικές ψήφοι, σημειώνοντας ότι όλα τα άλλα αποτελούν ηθικο-πολιτικές ερμηνείες και απόψεις.
Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, η ψηφοφορία διεξάγεται με βάση τον αριθμό των παρόντων βουλευτών, οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση ήταν 21 και εξ αυτών η μειοψηφία των 10 ψήφισε υπέρ του διορισμού, ενώ οι 11 τοποθετήθηκαν είτε αρνητικά είτε με το «παρών». Σημειώνεται, ότι υπέρ του διορισμού του κ. Κυπριανού ψήφισαν οι 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-μέλη της Επιτροπής, κατά ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και της ΧΑ και «παρών» οι βουλευτές της ΔΗΣΥ, του ΚΚΕ, των ΑΝΕΛ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης. Εξάλλου, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι για πρώτη φορά γίνεται εκ μέρους του προέδρου της Βουλής αξιολογική εκτίμηση για τις ψήφους των βουλευτών που τοποθετήθηκαν με το «παρών».
Επίσης, η τομεάρχης Παιδείας υποστήριξε ότι είναι η πρώτη καταγραφή έλλειψης πλειοψηφίας της κυβέρνησης σε Επιτροπή και επισήμανε ότι πρόκειται για μείζον πολιτικό θέμα, καθώς πλέον -όπως είπε- φαίνεται καθαρά ότι η κυβέρνηση δεν έχει ουσιαστική αλλά ευκαιριακή πλειοψηφία. «Βεβαίως η Επιτροπή εκφράζει γνώμη, ωστόσο προκύπτει πολιτικό ζήτημα, καθώς ο διορισμός δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής» δήλωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Η κ. Κεραμέως έθεσε και ζήτημα ουσίας του διορισμού καθώς -όπως σημείωσε- πρωτοφανώς για τη θέση προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής επιλέγεται ένας προσωπικός σύμβουλος του υπουργού. Και ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά υπουργός θα επιμείνει στον διορισμό υποψηφίου που δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία της Επιτροπής.
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητά διαφορετική πλειοψηφία ανά νομοσχέδιο»
«Θα πρέπει σήμερα η κυβέρνηση να αναζητάει ενδεχομένως ανά νομοσχέδιο και διαφορετική σύνθεση της πλειοψηφίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Τοσουνίδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την αναβολή της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που αφορά τον στρατηγικό προγραμματισμό των προσλήψεων και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ, προ της εκπεφρασμένης βούλησης των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων να μην ψηφίσουν τρία άρθρα του.
«Μία σειρά μέτρων, τα οποία υλοποιούνται με μορφή νομοσχεδίων έχουν ισχυρή την ταυτότητα των ΑΝΕΛ και βεβαίως αυτά θα στηριχτούν. Όπως η ψήφιση της αύξησης του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου και σειρά μέτρων, όπως θα είναι για τον ΕΝΦΙΑ, οι φορολογικές μειώσεις προς τους πολίτες και τους επαγγελματίες, είναι μέτρα τα οποία είναι τμήμα, παιδιά μας, των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Βεβαίως, από εκεί και πέρα οι ΑΝΕΛ παραμένουν μέσα στο Κοινοβούλιο και ασκούν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακόμα και την περίοδο που συγκυβερνούσαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είχαμε διαφορετική προσέγγιση και αντίληψη επί συγκεκριμένων νομοσχεδίων. Με πολλή ευθύνη συνεχίζουμε αυτό που κάναμε έτσι και αλλιώς τα τελευταία χρόνια» εξήγησε ο κ. Τοσουνίδης.
Ένωση Κεντρώων: Απεδείχθη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον κυβέρνηση μειοψηφίας
«Η Κυβέρνηση για να περάσει τον νέο νόμο για το ΑΣΕΠ προχώρησε σε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Απεδείχθη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Κυβέρνηση μειοψηφίας και την πρόσφατη εμπιστοσύνη που έλαβε στην Βουλή την πήρε με περιμαζώματα από εδώ και από εκεί.
Η Ένωση Κεντρώων ζητάει εκλογές γιατί εάν συνεχίσουμε έτσι θα καταρρεύσει στην χώρα μας ο κοινοβουλευτισμός. Άλλη λύση δεν υπάρχει», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.